HomeUtilitiesEnergieTata Steel mag starten met vergroeningsplan
Tata Steel investeert in omvangrijke milieu-installatie

Tata Steel mag starten met vergroeningsplan

Tata Steel in IJmuiden mag starten met de eerste stappen van het Heracless-Groen Staal plan. De Provincie Noord-Holland gaf hiertoe vandaag toestemming. Volgens het plan wil Tata Steel stoppen met het gebruik van kolen en afscheid nemen van de hoogovens en kooks- en gasfabrieken. In 2045 moet het bedrijf CO2-neutraal zijn.

Tata Steel heeft de ambitie om in 2030 de eerste ‘groen staal’ installaties in bedrijf te hebben en Hoogoven 7 en Kooks- en Gasfabriek 2 (KGF2) te kunnen sluiten. Hiermee zou de helft van de totale staalproductie in IJmuiden al duurzamer worden geproduceerd dan nu. In de tweede fase, rond 2035 moeten ook Hoogoven 6 en de Kooks- en Gasfabriek 1 vervangen worden door nieuwe groene fabrieken. In de fabrieken wordt de Direct Reduced Iron technologie toegepast. Tata Steel zal in eerste instantie gebruik maken van aardgas en later overstappen op waterstof.

Procedures

De provincie Noord-Holland heeft nu groen licht gegeven om te starten met de procedures voor deze ontwikkelingen. De eerste stap van het vergroenen van de staalfabrieken is het combineren van de DRI technologie met elektrische ruwijzerovens. De nieuwe installaties worden gebouwd op het terrein van Tata Steel. Het bedrijf start nu ook de procedures voor het aanvragen van vergunningen. Tijdens de voorbereiding voor de aanvraag van de vergunningen wordt een Milieu Effect Rapportage (MER) opgesteld. Omwonenden en belangstellenden kunnen hun mening over de plannen van Tata Steel geven.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl