HomeInfrastructuurTransportTenneT investeert 1,6 miljard euro in hoogspanningsnet

TenneT investeert 1,6 miljard euro in hoogspanningsnet

TenneT investeerde in de eerste helft van 2022 1,6 miljard euro in de energietransitie. De onderliggende omzet is met 2.407 miljoen euro toegenomen naar 4.975 miljoen. Het onderliggende bedrijfsresultaat is met 148 miljoen euro gestegen naar 579 miljoen euro.

TenneT publiceerde de bedrijfsresultaten van het tweede kwartaal van 2022. De netbeheerder zegt extra kosten te hebben moeten maken vanwege de oorlog in Oekraïne en de Covid-19-pandemie. Met name de hogere van grondstoffen drukt de resultaten. Hoge elektriciteitsprijzen leidden ook tot een aanzienlijke toename van netkosten.

Congestie

TenneT bouwt intussens versnelt door aan uitbreiding van het hoogspanningsnet. Elektrificatie bij bedrijven en industrie├źn en de sterk groeiende vraag naar hernieuwbare energie leidde in sommige regio’s tot capaciteitsproblemen op de netten van TenneT. Dit werd vooral duidelijk in de provincies Noord-Brabant en Limburg, waar een tijdelijke stop is ingesteld voor nieuwe aansluitingsverzoeken. TenneT werkt aan oplossingen voor de congestie. De aanpak is gestoeld op vier sporen: slimmer gebruikmaken van het net, versnellen van de uitvoering van netuitbreidingen, vergroten van de voorspelbaarheid en communicatieverbetering.

Stopcontact op zee

TenneT investeert momenteel in zijn 2GW-programma voor offshore windenergie. De netbeheerder probeert de kosten te beperken door schaalvoordelen en standaardisatie van vijftien tot twintig 2GW offshore wind netaansluitingen rond 2030. Hierdoor moet de aanlanding van offshore wind een stuk goedkoper worden.

Delen:
Tags
Author

David@industrielinqs.nl