HomeArchiefTenneT kiest voor intelligente modulaire stations

TenneT kiest voor intelligente modulaire stations

TenneT laat het modulaire hoogspanningsstation van de toekomst bouwen. Als onderdeel van een tienjarig vervangingsprogramma van 150 hoogspanningsstations, bouwt Croonwolter&dros een modulair hoogspanningsstation. Het ontwerp moet de vervangingssnelheid verbeteren, de life cycle kosten verlagen, de uitbedrijfname  verkorten, net als de onderhoudbaarheid en leveringszekerheid.

Croonwolter&dros voert samen met TenneT en TBI-ondernemingen Soltegro en Mobilis voorlopig het proof-of-concept van hun modulaire stationsontwerp uit. Dit doen zij nog voordat  de Air Insulated Switchgear (AIS) hoogspanningsstations in Hengelo en Nederweert in 2022 aan vervanging toe zijn. Het ontwerp verbetert de vervangingssnelheid, reduceert de life cycle kosten én verkort de uitbedrijfname tijdens vervanging. Het doel van de POC is het modulaire stationsontwerp gecontroleerd uit te rollen en gedane beloftes te toetsen.

Vervangingsprogramma

Croonwolter&dros realiseert de POC in de periode 2019-2021 samen met TBI-ondernemingen Soltegro en Mobilis . De POC is het begin van een tien jaar durend vervangingsprogramma van circa 150 stuks 110kV en 150kV stations (1140 velden), dat medio 2022 begint.

Integraal ontwerp

Als partner van TenneT is Croonwolter&dros verantwoordelijk voor het integrale ontwerp en de realisatie van het station van de toekomst. Daarnaast draagt Croonwolter&dros als hoofdaannemer de verantwoordelijkheid het station werkend en conform de vraagspecificaties van TenneT op te leveren. Het project behelst alle onderdelen, waaronder de primaire en secundaire elektrische installatie, de automatisering, het modulaire stationsontwerp, alle civiele onderdelen en de tijdelijke installaties.

Delen:
Tags
Author

David@industrielinqs.nl