HomeTransitieElektrificatieTenneT overweegt beursgang Duitse activiteiten
elektriciteitsnet

TenneT overweegt beursgang Duitse activiteiten

TenneT onderzoekt de mogelijkheid om haar Duitse operaties naar de beurs te brengen. Dat schrijft de netbeheerder in een persbericht. TenneT geeft aan dat er een behoorlijk vermogen nodig is voor de Duitse activiteiten en daarom heeft het eerder geprobeerd om deze aan de Duitse Staat te verkopen. Tot nu toe hebben de partijen geen overeenkomst kunnen bereiken.

Onlangs kondigde TenneT een tienjarig investeringsplan aan voor de periode 2024-2033, voor zowel Nederland als Duitsland. Hiermee zou een totaal bedrag van zo’n 160 miljard euro gemoeid zijn. Om deze plannen te financieren onderzocht de netbeheerder de mogelijkheid om de Duitse activiteiten te verkopen aan Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW), dat optrad namens de Duitse Staat.

De twee partijen onderhandelden meer dan een jaar, maar kwamen niet tot een akkoord. Nu onderzoekt TenneT, samen met de Nederlandse overheid – de enige aandeelhouder van TenneT – alternatieve structurele oplossingen. Het kijkt hierbij naar de mogelijkheden van private investeerders of een beursgang.

Tegelijkertijd heeft de Nederlandse staat een aandeelhouderslening van 25 miljard euro aan TenneT verschaft om de geplande investeringen in 2024 en 2025 te kunnen financieren.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl