HomeArchiefTenneT plaatst vijf mega-transformatoren

TenneT plaatst vijf mega-transformatoren

TenneT heeft vijf nieuwe transformatoren op het nieuwe 380 kV hoogspanningsstation van Vierverlaten geplaatst. Dit is een belangrijke stap in de capaciteitsuitbreiding van het station.

Transformatoren verlagen of verhogen de spanning waarmee elektriciteit wordt getransporteerd. Hoe hoger de spanning, hoe lager het energieverlies. Een 380 kV-transformator is 335 ton zwaar, 6 meter hoog, 11 meter lang en 5 meter breed en daarmee een van de grootste in haar soort. De vijf transformatoren zijn per schip over het Aduarderdiep in Hoogkerk aangekomen. ’s Avonds zijn ze vervolgens naar het hoogspanningsstation aan het Hoendiep gereden, zo’n twee kilometer verderop.

Vierverlaten

Hoogspanningsstation Vierverlaten is in 1966 gebouwd. In de loop der jaren is het diverse keren uitgebreid. De uitbreiding nu – met een 380 kV-deel – verdubbelt de fysieke oppervlakte naar 25 voetbalvelden. Het project vergroot het transformatorvermogen op het station van 900 MVA naar 5.400 MVA.

Het hoogspanningsstation bestaat uit 110 kV, 220 kV en straks dus ook 380 kV-gedeelten. Daarnaast is er een 20kV/110 kV midden/hoogspanningsstation van Enexis Netbeheer. Het hoogspanningsstation heeft verbindingen met Friesland (Burgum), Assen-Zwolle (220 kV), Groningen-stad (met de hoogspanningsstations Heemskerkstraat, Hunze) en Winsum (110 kV).

Stroomsnelweg

Het station vormt de laatste schakel in de 380 kV-stroomsnelweg vanuit Eemshaven. Daar worden grote hoeveelheden elektriciteit opgewekt. En er komt veel duurzame energie aan land via interconnectoren met Noorwegen en Denemarken en van windparken op de Noordzee. Bovendien worden veel wind- en zonneparken in de provincie ontwikkeld. Voor het elektriciteitstransport vanaf dit energieknooppunt is een veertig kilometer lange stroomsnelweg naar Vierverlaten hard nodig. De werkzaamheden aan de 380 kV verbinding zijn inmiddels halverwege. De verbinding wordt in 2023 in gebruik genomen.

 

Delen:
Tags

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl