HomeTransitieWind- en zonne-energieTenneT trekt tweede zeekabel Hollandse Kust West Beta onder zeebodem
Tennet kabel

TenneT trekt tweede zeekabel Hollandse Kust West Beta onder zeebodem

De tweede zeekabel van TenneT is tot op zo’n 3,5 kilometer lengte voor de kust van Velsen-Noord in de zeebodem begraven. Na de intrek onder de duinen door, is de elektriciteitskabel op acht meter diep in het strand en in de zeebodem gelegd.

Net als bij de eerste kabel, koppelt aannemerscombinatie NBOS (Boskalis/ Orient Cable) het uiteinde van de tweede kabel nu op zee aan het resterende deel. Daarna wordt het tot aan de aansluiting van TenneT op 53 kilometer uit de kust van Egmond aan Zee gelegd. Beide kabels maken deel uit van de verbinding waarmee TenneT het offshore windpark Hollandse Kust (west Beta) in de komende jaren aansluit op het landelijke elektriciteitsnet. Onlangs is het onderstel op de zeebodem geplaatst en in het voorjaar van 2025 jaar wordt daar de kant-en-klare bovenbouw op geïnstalleerd. Volgend jaar zal RWE/Oranjewind de windturbines op de verbinding aansluiten.

De netaansluiting heeft een vermogen van 700 MW. De spanning wordt aan land bij het transformatorstation in Wijk aan Zee verhoogd tot 380 kV. Het windmolenpark van RWE/Oranjewind levert 3,3 TWh aan elektriciteit via de nieuwe kabel.

Foto: Tennet

Delen: