HomeUtilitiesEnergieTenneT verwacht 8 miljard euro per jaar te investeren in uitbreiding elektriciteitsnet

TenneT verwacht 8 miljard euro per jaar te investeren in uitbreiding elektriciteitsnet

Netbeheerder TenneT heeft in 2022 een recordbedrag van 4,5 miljard euro geïnvesteerd in het uitbreiden van het elektriciteitsnetwerk voor de energietransitie. Voor de komende tien jaar verwacht TenneT jaarlijks minstens 8 miljard euro te investeren in uitbreiding van het netwerk.  

Van 2011 tot en met 2022 investeerde TenneT ruim EUR 30 miljard in onshore en offshore elektriciteitsinfrastructuur in Nederland (EUR 9,4 miljard) en Duitsland (EUR 21,1 miljard).

Het geld ging onder meer naar de bouw van netaansluitingssystemen voor offshore windparken, nieuwe hoogspanningsverbindingen en vervanging van hoogspanningsstations. Vanwege de sterk gestegen vraag naar duurzame energie staat het hoogspanningsnet onder grote druk. De vraag naar nieuwe aansluitingen op het stroomnet is groter dan het aanbod. Dat leidde zelfs tot een tijdelijke stopzetting van de uitgifte van nieuwe aansluitingsaanvragen.

Het afgelopen jaar slaagde TenneT er in het personeelsbestand uit te breiden met 777 medewerkers tot een totaal van 7379. De krapte op de arbeidsmarkt blijft een bottleneck voor verdere groei.

Manon van Beek, CEO van TenneT keek bij de presentatie van de jaarcijfers terug op het afgelopen jaar: “Ondanks grote druk op de leveringszekerheid van elektriciteit en energie, de ongekende volatiliteit op de energiemarkten en de hoge gas- en elektriciteitsprijzen, hebben wij opnieuw onze belofte waargemaakt van een hoge netbeschikbaarheid van 99,9996% en zijn we erin geslaagd bijna EUR 4,5 miljard te investeren in projecten om de energietransitie te faciliteren.”

Op basis van de resultaten en onze dividendstrategie verwacht TenneT, dat volledig in handen van de overheid is, een dividend van EUR 207 miljoen uit te keren aan haar aandeelhouder de Nederlandse staat. Hiermee komt het cumulatieve bedrag dat over de afgelopen 10 jaar is betaald op EUR 1,4 miljard komt. Op dit moment is TenneT in gesprek met de Duitse en Nederlandse overheid over het afstoten van de Duitse activiteiten.

Delen:

monique@industrielinqs.nl