HomeArchiefTessenderlo bouwt tweede gascentrale

Tessenderlo bouwt tweede gascentrale

Tessenderlo Group wil een tweede gascentrale bouwen in Tessenderlo. Vorig jaar al heeft het bedrijf daarvoor aanvragen ingediend. Als alles volgens plan verloopt, is de nieuwe 900 MW energiecentrale per 1 november 2025 operationeel.

De Belgische overheid werkt sinds 2019 aan het Capaciteitsvergoedingsmechanisme (CRM). Het CRM compenseert de houders van elektrische capaciteit voor het gedeelte van investeringen en kosten die niet door hun opbrengsten wordt gedekt. Anders zou die capaciteit van de markt kunnen verdwijnen. Dat is een potentieel risico voor de Belgische bevoorradingszekerheid. De compensatie moet huidige en nieuwe capaciteiten op de markt beschikbaar maken om problemen met de bevoorrading te vermijden.

De eerste veiling van het CRM is in oktober 2021. Alle technologieën krijgen zo de kans om assets onder contract te nemen, te behouden of erin te investeren. Maar ook om nieuwe elektriciteitscentrales of andere productie- en verbruiksinstallaties te bouwen en ze met een capaciteitscontract veilig te stellen.

Op schema

Het project van Tessenderlo Group ligt op schema om alle nodige input te leveren voor deelname aan de CRM-veiling. Het gaat daarbij om technologie, vergunningen en commerciële en financiële vereisten. Het bedrijf heeft sinds 2011 al een gasgestookte centrale in Tessenderlo. Het gaat om een zeer efficiënte, flexibele 425 MW centrale.

Delen:
Tags

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl