HomeArchiefTNO neemt octrooien bio-aromaten over van Avantium

TNO neemt octrooien bio-aromaten over van Avantium

TNO neemt octrooien op het gebied van bio-aromaten over van het Nederlandse chemische technologiebedrijf Avantium. TNO versterkt hiermee haar Biorizon-programma.

Aromatische verbindingen zijn belangrijke bouwstenen voor de chemische industrie. Ze worden onder meer gebruikt in medicijnen, plastics, kleurstoffen en smaakstoffen. Op dit moment worden vrijwel alle aromatische verbindingen gewonnen uit aardolie, maar ze kunnen ook uit biomassa worden gehaald. Dit vermindert de afhankelijkheid van aardolie, leidt tot minder CO2-uitstoot en biedt een duurzaam perspectief voor de chemische industrie.

Verf

TNO en  Avantium werken sinds 2013  nauw samen in aromatenonderzoek op basis van biomassa. Dat gebeurt in Shared Research Center Biorizon. Met het overnemen van de octrooien maakt TNO naast uitbreiding van het aantal bio-aromaten ook de ontwikkeling van nieuwe productieroutes mogelijk. Bio-aromaten openen de weg naar nieuwe toepassingen en nieuwe producteigenschappen zoals verf met een hogere UV-stabiliteit.

Delen:
Author