nieuws

Topman Havenbedrijf Rotterdam opgestapt

Publicatie

31 aug 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

ROTTERDAM – Willem Scholten, algemeen directeur van het Havenbedrijf Rotterdam, is per direct afgetreden in verband met een garantstelling van honderd miljoen euro aan de noodlijdende Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM). Dat meldde president-commissaris Wim van Sluis van de raad van commissarissen van het Havenbedrijf maandag. De garanties zijn door Scholten vanaf 2002 via twee banken afgegeven ter bescherming van Rotterdamse havenbelangen in verband met duikbootorders. Scholten deed dit buiten medeweten van de directie van het Havenbedrijf, raad van commissarissen en college van B & W van Rotterdam. Nadat de twee betrokken banken hun geld hadden teruggeĂ«ist, lichtte Scholten donderdagavond de raad van commissarissen in. Of het geld als verloren moet worden beschouwd, is nog onderwerp van onderzoek. Enkele werkmaatschappijen van RDM gingen dit jaar failliet, maar maakten een gedeeltelijke doorstart. Vorige week werd bekend dat het havenbedrijf de defensietak van het bedrijf wil overnemen.
Toen de garanties ter waarde van honderd miljoen euro onlangs omgezet werden in leningen aan RDM-bedrijven, klopten de twee betrokken banken (Commerzbank en Barclays Bank) bij het havenbedrijf aan. Volgens Van Sluis gaat het om circa 95 miljoen euro aan leningen. Volgens de president-commissaris, tevens havenwethouder van Rotterdam, staat nog niet vast of de Rotterdamse haven dat geld ook kwijt is.
Scholten, niet op de persconferentie aanwezig, legt officieel per 1 januari zijn functie neer. Hij was sinds 1990 directeur en vanaf 1992 algemeen directeur. Hans Smits, lid van de raad van commissarissen, neemt hem tijdelijk waar. Het havenbedrijf gaat op zoek naar een vervanger voor Scholten.
Afgelopen mei kreeg de raad van commissarissen te horen dat het havenbedrijf 25 miljoen euro schuld had aan de Commerzbank. Die garantstelling van Scholten viel nog binnen zijn mandaat als algemeen directeur, zei Van Sluis. Hij lichtte daarover in juni de Rotterdamse gemeenteraad in. "Toen was ons niet bekend dat het totaal om een garantstelling van honderd miljoen euro ging", aldus Van Sluis.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.