nieuws

Total, Borealis en Nova bouwen nieuwe stoomkraker

Publicatie

28 mrt 2017

Auteur

Dagmar Aarts

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

Borealis, project, stoom, Total

Total, Borealis en Nova zijn een joint venture aangegaan om een stoomkraker en een nieuwe Borstar polyetheenfabriek te bouwen in Texas voor 1,7 miljard dollar.

De nieuwe stoomkraker zal in 2020 worden opgestart en zorgt tijdens de bouw voor 1500 banen. De kraker wordt naast de Total raffinaderij in Port Arthur gebouwd en komt naast de al bestaande kraker van Total en BASF te staan.

‘Na de aanzienlijke investeringen in het Amerikaanse LNG en schaliegas in 2016, willen we met deze investering van bijna twee miljard dollar onze aanwezigheid in de Verenigde Staten versterken’, aldus Patrick Pouyanne, voorzitter en CEO van Total. ‘Door de krachten te bundelen met Borealis en Nova willen we een belangrijke speler in de Amerikaanse polyethyleen markt creëren”.

De overvloed aan beschikbare gas in de Verenigde Staten als gevolg van de schalierevolutie heeft volgens Total twee concurrentievoordelen voor de petrochemie: toegang tot low-cost energie om de fabrieken te laten draaien en een scherp geprijsde etheentoevoer.