HomeTransitieCCUSTotalEnergies en Holcim willen CO2-vrij cement produceren
Holcim-Total samenwerking

TotalEnergies en Holcim willen CO2-vrij cement produceren

TotalEnergies en Holcim in België hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten om CO2 vrij cement te produceren. Het gaat om de site van Holcim in het Belgische Obourg die een upgrade krijgt. De bedrijven onderzoeken gezamenlijk de verschillende mogelijkheden van CCUS voor 1,3 miljoen ton CO2 die Holcim jaarlijks uitstoot.

Holcim voert in de huidige cementfabriek een aantal innovaties door. Zo zal een nieuwe lucht-oxyfuel regelbare oven worden gebruikt om het afvangen en zuiveren van het CO2 in de afgassen te faciliteren.

Elektrolyser

TotalEnergies onderzoekt of ze het afgevangen CO2 kan gebruiken voor de productie van een innovatieve e-fuel of dat ze het in een geologische opslag in de Noordzee kan opslaan. Ook onderzoekt het energiebedrijf de mogelijkheid om duurzame energie te gebruiken voor een nieuwe elektrolyser. Het groene waterstof dat hiermee geproduceerd kan worden, is nodig voor de productie van e-fuels. Ook de nieuwe oxyfuel oven zou dan van duurzame energie voorzien kunnen worden. Het zuurstof dat vrijkomt in het elektrolyseproces kan worden gebruikt als brandstof voor de nieuwe oven.

Bart Daneels, CEO van Holcim België, gaf aan dat het lastig is om de CO2 uitstoot van cementproductie te reduceren. Volgens hem is CCUS noodzakelijk om de eerste CO2 neutrale klinker-fabriek in Noordwest Europa te worden.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl