HomeArchiefTower of Power stapje dichter bij uitvoering
Tower of Power draagt bij aan energy storage

Tower of Power stapje dichter bij uitvoering

Hoewel de opslag van energie in opgestapelde composietstenen wel erg exotisch klinkt, is de Tower of Power van Energy Vault een stapje dichter bij uitvoering gekomen. Het Zwitserse bedrijf dat hijskranen en de zwaartekracht gebruikt voor energieopslag, voltooide een financieringsronde van 110 miljoen dollar.  

De opslagtechnologie van Energy Vault is geïnspireerd door waterkrachtcentrales die de zwaartekracht en water gebruiken om elektriciteit op te slaan en weer op te wekken. Het bedrijf vervangt water door op maat gemaakte composietstenen. De stenen, elk met een gewicht van 35 ton, worden met een zestal elektrische hijskranen opgestapeld. Zodra de stroomprijs gunstiger wordt, regenereren de kranen de energie door de blokken neer te laten. Het bedrijf zegt opslagvermogens te kunnen leveren van tussen de twintig tot tachtig megawattuur. Vervolgens kan het vier tot acht megawatt stroom leveren voor een tijdsperiode van tussen de acht tot zestien uur. Daarmee is de Tower of Power een ideaal middentermijn opslagmedium voor wind- en zonne-energie.

Financiering

Hoewel de opslagmethode veelbelovend is, is de initiële investering ook behoorlijk groot. Het bedrijf was dan ook blij dat het een serie B-financieringsronde van 110 miljoen euro kon aankondigen. De investering werd gedaan door SoftBank Vision Fund. Energy Vault zal de fondsen gebruiken om de wereldwijde inzet van haar technologie te versnellen.

Kranen

Het bedrijf ontwierp zelf de kranen, de composietstenen en machine vision-software. De software orkestreert autonoom de energieopslagtoren en het laden danwel ontladen van elektriciteit. Het gebruikt voorspellende intelligentie en eigen algoritmen die rekening houden met een verscheidenheid aan factoren, waaronder energievoorziening en vraagvolatiliteit, netstabiliteit en weersomstandigheden.

Lage opslagkosten

Het opslagmedium gebruikt overtollige wind- en zonne-energie en rekent daardoor met heel lage laadkosten. Daardoor zegt Energy Vault stroom te kunnen leveren tegen een kostprijs van onder de zes cent per kilowattuur.

Demonstratie

Energy Vault heeft een aanzienlijke groei doorgemaakt sinds de lancering in november 2018. Het bedrijf sloot al overeenkomsten met The Tata Power Company, waarmee het bedrijf nog dit jaar de eerste 35 megawattuur opslagtoren in het noorden van Italië zal demonstreren.

 

Delen:
Author

David@industrielinqs.nl