HomeArchiefVerwerking insecten biedt kansen voor procesindustrie

Verwerking insecten biedt kansen voor procesindustrie

Door de toenemende druk op de natuurlijke hulpbronnen van de aarde, is de wereld op zoek naar manieren om een meer duurzame voedselvoorziening voor de groeiende bevolking te garanderen. Machinebouwer Hosokawa Micron ziet daarom een toenemende vraag naar apparatuur voor insectenverwerking.

Bij de Wageningen Universiteit zijn verschillende projecten die de mogelijkheden van insecten in de voedingsketen onderzoeken. Ashwin Jagmohan, Application Engineer Food bij Hosokawa Micron, heeft gemerkt dat er een groeiende interesse is voor de meng- en droogapparatuur van het bedrijf voor toepassingen op basis van insecten. ‘Een groeiend deel van de voedsel- en veevoeder gerelateerde vragen die we ontvangen zijn voor de verwerking van insecten zoals meelwormen, krekels en de larven van de zwarte soldaatvlieg’, zegt hij. Een andere interessante ontwikkeling is het drogen en malen van afvalstromen zoals vissenkoppen als gevolg van een toenemende ‘cradle-to-cradle-mentaliteit’.

Vooruitzichten

‘We hebben dit jaar een sterke toename van het aantal aanvragen voor insectentoepassingen gezien’, vervolgt hij. ‘Er zijn verschillende succesvolle tests uitgevoerd en er zijn sterke aanwijzingen dat veel machines binnenkort in echte productieomgevingen draaien. Insecten worden al generaties lang in andere culturen gegeten, en insecten als onderdeel van het westerse dieet als duurzame eiwitbron – of ze nu in hun geheel of in bewerkte vorm worden gegeten – kunnen een stap in de goede richting zijn. Het is geweldig om tekenen te zien dat deze trend eindelijk op gang komt’, concludeert hij.

Mengen

Insectentelers moeten met hun producten aan bepaalde kwaliteitscriteria voldoen. Maar de kwaliteit van insectenoogsten kan fluctueren door bijvoorbeeld seizoensinvloeden, wat betekent dat elke oogst een andere grootte, voedingskwaliteit, enzovoort kan hebben. ‘Daarom kunnen insectenkwekers batch-mengtechnologie gebruiken om verschillende batches insecten te mengen om een consistent algemeen kwaliteitsniveau te bereiken’, besluit Ashwin.

 

Delen:
Author