nieuws

Tusti beste chemische start-up 2016

Publicatie

8 dec 2016

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

chemie, plastic

Het bedrijf Tusti uit Eindhoven heeft woensdag, tijdens de chemieconferentie CHAINS, de Gouden KIEM, de prijs voor de beste chemische start-up van het jaar in ontvangst genomen. De start-up is er in geslaagd om van vette plastic verpakkingen, zoals lege margarinekuipjes, kaasverpakkingen en bakken afgewerkt frituurvet, weer schone kunststof snippers te maken.

Deze grote afvalstroom kan tot nu toe alleen met chemicaliƫn en stoom worden verwerkt. In een soort wastrommel maakt Tusti dit plastic met een plantaardig schoonmaakmiddel op een natuurlijke en betaalbare manier schoon.

Tusti heeft een 25.000 euro gekregen voor een onderzoeksproject en een antal uren advies en ondersteuning vanuit InnovatieLink.

Er waren drie finalisten. Naast Tusti waren dat Relay 3D uit Eindhoven en Sealeau, dat activiteiten heeft in Eindhoven en Delft. De jury bestond dit jaar uit prof. Floris Rutjes (Radboud Universiteit), dr. Peter Berben (BASF), Leon Joore (Millvision) en Dr. Cristianne Rijcken (Cristal Therapeutics). Zij kende de Gouden KIEM toe aan het bedrijf waarin de jury de sterkste combinatie zag tussen de inzet van academische kennis en onvervalst ondernemersinstinct die leidt tot maatschappelijke impact.

De Gouden KIEM-competitie wordt mogelijk gemaakt door NWO Chemische Wetenschappen, de Topsector Chemie en InnovatieLink.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak