HomeArchiefTweede dode Belgische legionellabesmetting

Tweede dode Belgische legionellabesmetting

De legionellabesmetting in Gent blijft voortduren. De tweede patiënt is overleden terwijl er nu achttien patiënten zijn opgenomen in het ziekenhuis. De bron van de bacterie is nog niet bekend, maar de gezondheidsdiensten blijven zich focussen op koeltorens in de regio Evergem (Gent).

Gent is nog steeds in de greep van een mogelijk nog voortdurende legionellabron. Op 29 april meldde zich de eerste patiënt in het ziekenhuis met legionellaklachten. Inmiddels is het aantal besmettingen opgelopen tot achttien. Twee patiënten zijn aan de besmetting overleden.

Legionellabesmetting

De nieuwe patiënt kreeg zijn eerste ziekteklachten op 13 mei, terwijl de eerste patiënt op 29 april klachten kreeg. Rekening houdend met de incubatietijd van legionella (max. 19 dagen, maar meestal tussen 2 en 10 dagen), wijst dat er sterk op dat de besmetting niet op één moment, maar meerdere dagen actief is geweest. De mogelijkheid blijft bestaan dat de bron nog actief is, al is dat niet zeker. Deze nieuwe patiënt kan ook tot negentien dagen in verleden besmet zijn geweest.

Koeltorens

Deze nieuwe patiënt is alweer een indicatie dat de besmettingsbron zich in de Gentse zuidelijke kanaalzone situeert of situeerde. Koeltorens blijven de hoofdverdachte. In negentien bedrijven die volgens de analyse van Zorg en Gezondheid het meeste kans hebben om de bron te zijn, zijn intussen stalen genomen. Al deze bedrijven hebben meteen na staalname een desinfectie van hun installatie gedaan. Als zij de bron waren, is dat zo meteen stopgezet. Agelopen dagen zijn ook stalen genomen in nog eens acht bedrijven met koeltorens en in één bedrijf met een industriële sproei-installatie. Ook zij zullen meteen een volledige ontsmetting van koelinstallaties doorvoeren.

Onmiddelijk ontsmetten

De komende dagen gaat Zorg en Gezondheid nog meer bedrijven in dat gebied opsporen en contacteren, en aanmanen tot onmiddellijke ontsmetting van hun installaties. Onder andere op basis van luchtfoto’s zal worden nagegaan of er nog koeltorens in het gebied te vinden zijn. Ook andere types van installatie worden in kaart gebracht en aangemaand tot ontsmetting, zoals waterzuiveringsinstallaties met beluchting, sprinklerinstallaties en condensatoren.

Delen:
Tags
Author

David@industrielinqs.nl