nieuws

UCB verkoopt Surface Specialties

Publicatie

10 jan 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

BRUSSEL – Het Belgische farma- en chemieconcern UCB verkoopt het onderdeel Surface Specialties aan Cytec Industries voor 1,5 miljard euro. Daarvan ontvangt het 1,3 miljard euro in contanten en voor 0,2 miljard euro in Cytec aandelen. Dat komt overeen met ongeveer twaalf procent van het kapitaal van Cytec. Dat meldt de groep in een persbericht. De verkoop zal voor goedkeuring voorgelegd worden aan de desbetreffende mededingingsautoriteiten en zal waarschijnlijk tegen het einde van december 2004 afgerond zijn.
De productiefaciliteiten van het bedrijf zijn gevestigd in drie werelddelen, het heeft vier R&D-centra en wereldwijd commerciële activiteiten.
Bij Surface Specialties werken ongeveer 2.900 mensen. Het onderdeel boekte in 2003 een omzet van 1,1 miljard euro. Cytec, gevestigd in New Jersey (Verenigde Staten), is actief op het gebied van technologie van chemische en materiaalspecialiteiten met een omzet in 2003 van 1,5 miljard euro. Bij Cytec werken ongeveer 4.500 mensen.
De huidige organisatie en faciliteiten van Surface Specialties worden als dusdanig behouden. Het hoofdkantoor van de afdeling blijft in Brussel. Ben Van Assche, de huidige CEO van Surface Specialties, zal de afdeling verder leiden. Hij zal tot lid van het Uitvoerend Comité van Cytec genoemd worden.
De transactie ligt in lijn met de recente strategische initiatieven om UCB om te vormen van een hybride groep naar een puur biofarmaceutisch bedrijf'. In mei dit jaar was er de overname van Celltech en in juli kondigde UCB de verkoop van de filmafdeling aan voor 320 miljoen euro. Deze verkoop werd donderdag afgerond. Begin 2003 werden alle niet-farmaceutische activiteiten geïntegreerd in de nieuwe sector Surface Specialties. Met de opbrengst van de verkoop, kan UCB mogelijk de schulden die het aanging om Celltech te verwerven, terugbetalen. UCB ging voor deze financiering een lening aan met een looptijd van maximum 1 jaar bij Fortis en KBC.
Georges Jacobs, voorzitter van het Uitvoerend Comité van UCB, zei: “Dit is een historische gebeurtenis voor UCB. Door de cessie van zijn niet-farmaceutische activiteiten, goed voor de helft van zijn omzet, en door de aankoop van Celltech in 2004, verwezenlijkt UCB zijn strategie om een toonaangevende biofarmaceutische groep te worden. Het management en de werknemers van Surface Specialties, die een enorme bijdrage geleverd hebben in de ontwikkeling van de UCB-Groep, zullen het voordeel hebben voortaan te behoren tot een wereldwijd chemische en materiaalspecialiteiten bedrijf, dat zich exclusief toelegt op de ontwikkeling van zijn kernactiviteiten."
David Lilley, voorzitter en CEO van Cytec zei: “De aankoop van de Surface Specialities afdeling van UCB bezorgt ons voldoende kritieke massa en een uitstekende positie om de coatingmarkten te bedienen met een breed gamma van harsen en additieven. Met technische harsen kunnen we eveneens een brede waaier van andere doelmarkten bereiken. Hun sterke technologische basis geeft ons een duurzaam platform met groeipercentages die boven het gemiddelde liggen. Hierdoor kunnen we de groei in zowel verkoop als inkomsten versnellen. Ik ben verheugd een buitengewoon managementteam en uitstekende werknemers te mogen verwelkomen, en ik heb het volste vertrouwen in de succesvolle integratie van Surface Specialties in Cytec.”

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.