HomeArchiefUniper boekt extra capaciteitsrechten bij Gate Terminal
Uniper boekt extra capaciteitsrechten bij Gate Terminal

Uniper boekt extra capaciteitsrechten bij Gate Terminal

Uniper verhoogt haar capaciteitsrechten bij Gate terminal nog eens met 1 bcm per jaar. De extra capaciteit gaat al per 1 oktober dit jaar in en is vastgelegd voor een periode van drie jaar.

Sinds de start van Gate terminal op de Maasvlakte heeft Uniper gebruiksrechten voor 3 bcm per jaar. In oktober vorig jaar voorzag het energiebedrijf een toekomstige krappe gasmarkt en verhoogde het de capaciteitsrechten naar 4 bcm per jaar vanaf 1 oktober 2024. Nu komt er dit jaar dus ook al 1 bcm per jaar bij. Met 5 bcm per jaar wordt Uniper de grootste capaciteitshouder bij Gate terminal.

Bindende marktinteresse

Gate terminal is een joint venture van Gasunie en Vopak. De terminal kende de laatste jaren periodes met een zeer hoge bezettingsgraad. In mei vorig jaar behaalde de terminal een record hervergassing van ongeveer 1,1 bcm. Omdat er voldoende bindende marktinteresse was, besloot Gate daarom in juli al de capaciteit met 0,5 bcm per jaar te verhogen. Nadat Uniper haar capaciteitsrechten in oktober verhoogde, besloot Gate daar nog eens 1 bcm bij te doen. In oktober 2024 komt er dus in totaal 1,5 cbm extra capaciteit bij op de Maasvlakte. Daarmee komt de totale capaciteit van de terminal straks op 13,5 bcm per jaar.

Gate is de eerste Nederlandse LNG-importterminal en operationeel sinds 2011. De capaciteit van de LNG-terminal dekt op dit moment ongeveer eenderde van het nationale gasverbruik. De terminal heeft drie opslagtanks, drie aanlegsteigers, drie laadplaatsen voor tankwagens en een omgeving waar LNG wordt omgezet in aardgas.

Delen:
Tags

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl