HomeInnovatieUpdate: subsidie voor zeven grote waterstofprojecten in Nederland
Nóg meer waterstof in Noord-Nederland

Update: subsidie voor zeven grote waterstofprojecten in Nederland

Zeven Nederlandse projecten voor waterstofproductie krijgen gezamenlijk een subsidie van bijna €800 miljoen. De projecten krijgen subsidie uit de zogenoemde tweede golf van het IPCEI-waterstof: onder deze golf vallen projecten die gericht zijn op de verduurzaming van de industrie. Als alle projecten volgens planning zijn gerealiseerd, zorgen ze samen voor een vermogen van 1.150 Megawatt aan elektrolyse om waterstof te maken. Dat is ruim een kwart van het doel voor 2030 uit het Klimaatakkoord.

De bedrijven die zich hadden aangemeld voor de financiële steun zijn afgelopen maanden uitvoerig door RVO beoordeeld. Zeven projecten zijn goedgekeurd en ontvangen samen €783,5 miljoen subsidie.

Maasvlakte 2

Vandaag zijn de projecten die door de beoordeling heen zijn gekomen geïnformeerd. Er zijn drie projecten in Rotterdam gehonoreerd. Havenbedrijf Rotterdam heeft een speciaal terrein ingericht voor deze nieuwe industrie op Maasvlakte 2. De electrolysers van Shell (Holland Hydrogen 1), bp en HyCC (H2-Fifty), en van Air Liquide (CurtHYL) komen op dit terrein te staan.

Terneuzen, IJmuiden en Eemsdelta

Air Liquide krijgt ook een subsidie voor het project ELYgator in Terneuzen. Ook in Zeeland moet het project van Ørsted Hydrogen worden gerealiseerd. H2ermes (HyCC, Tata Steel en Havenbedrijf Amsterdam) is een project in de regio IJmuiden en het project HyNetherlands van Engie Energie Nederland, OCI en EEW moet in de Eemsdelta komen.

Uniper

Het H2Maasvlakte-project van Uniper staat niet op de lijst die zijn goedgekeurd. In september oordeelde de Europese Commissie nog dat ook dit project in aanmerking mocht komen voor een subsidie. Waarom dit project nu toch geen subsidie krijgt is niet bekend gemaakt. Half oktober liet het bedrijf nog weten de FEED-studie door Technip Energies te laten uitvoeren. En eind november werd bekend dat Uniper geen aanspraak kon maken op een schadevergoeding van de Nederlandse overheid in verband met het vervroegd sluiten van de kolencentrale van Uniper op de Maasvlakte. Het goede nieuws voor hUniper is dat de Europese Unie akkoord gaat met de miljarden euro’s Duitse staatssteun om het bedrijf te redden.

Concurrentiepositie

Het kabinet ziet een belangrijke rol voor groene waterstof in de verduurzaming van de industrie en voor de concurrentiepositie van Europa ten opzichte van andere werelddelen. Met de IPCEI subsidies geeft het kabinet een impuls aan de waterstofmarkt en de technologieën die daarvoor nodig zijn. De energiecrisis en hoge energieprijzen maken het nog urgenter om zo snel mogelijk onafhankelijk te worden van fossiele brandstoffen en de industrie te verduurzamen.

IPCEI

Een IPCEI (Important Project of Common European Interest) is een Europees project dat bestaat uit meerdere nationale projecten van bedrijven of onderzoeksinstellingen uit diverse EU-lidstaten. De projecten zijn complementair, hebben synergie met elkaar en dragen bij aan strategische Europese doelen op het terrein van waterstof. In totaal zijn er vier ‘golven’ met IPCEI-waterstofsubsidies, met een totaal beschikbaar budget in Nederland van €1,6 miljard.

Europa keurt 5,2 miljard subsidie voor waterstof goed

Veel Nederlandse waterstofprojecten op Europese subsidielijst

Delen:

monique@industrielinqs.nl