HomeGrondstoffenUPPACT bouwt demo-fabriek plastic en textielafvalverwerking in Delfzijl
chemisch recyclen

UPPACT bouwt demo-fabriek plastic en textielafvalverwerking in Delfzijl

Start-up UPPACT gaat een nieuwe demonstratiefabriek bouwen in het Chemport Innovation Center in Delfzijl. Het bedrijf gaat de installatie gebruiken om moeilijk te verwerken plastic- en textielafval te verwerken tot duurzame bouwmaterialen. UPPACT wil in 2024 een commerciële productie-installatie realiseren.

De nieuwe demonstratie-installatie krijgt een capaciteit van 4000 ton per jaar. UPPACT sloot hiertoe een overeenkomst met het Chemport Innovation Center. Het bedrijf had al een pilotinstallatie in Eemshaven. Nu kan het de technologie opschalen. Hierbij kijkt het ook naar de logistiek van de toevoer van de afvalstromen en de marktintroductie van de circulaire producten.

De pilot-installatie met de naam Unwaster is een mix- smelt- installatie staat bij afvalverwerker Bek & Verburg in Eemshaven. De Unwaster is een Australische uitvinding waarmee moeilijk te recyclen plastic en textielafval in een homogene en consistente massa kunnen worden omgezet. Dit is ideaal als bouwmateriaal. Het afvalplastic en textiel dat UPPACT hiervoor gebruikt, verdwijnt momenteel grotendeels in verbrandingsovens of wordt ingezet in de cementindustrie.

UPPACT zit momenteel in de tweede financieringsronde voor de nieuwe demonstratie-installatie. Het bedrijf verwacht deze fase binnenkort af te ronden zodat de nieuwe installatie dit jaar nog kan worden opgestart. Het bedrijf vestigt de nieuwe installatie op de locatie van de voormalige ijzersmelterij in Farmsum.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl