HomeArchiefVakmensen uit de haven gaan digitaal met leerplatform

Vakmensen uit de haven gaan digitaal met leerplatform

Innovatieplatform iTanks, onderzoeksbureau TNO en uitgeverij Malmberg hebben de handen ineen geslagen om de veiligheid in de haven te verbeteren. Zij hebben SAM ontwikkeld, een digitaal, interactief leerplatform. SAM gaat ervoor zorgen dat werknemers in de haven continu leren over veilig werken en dat kennis daadwerkelijk beklijft en wordt toegepast. Het leerplatform biedt werkgevers bovendien inzicht en overzicht in de kwaliteit van haar personeel.

SAM is in co-creatie met managers health, safety, environment en quality (HSEQ) van bedrijven in de Rotterdamse haven ontwikkeld. Deze co-creatie draagt bij aan de kwaliteit en draagvlak van SAM. Met SAM leren werknemers in de haven aan de hand van herkenbare visuele werksituaties, alles over veilig werken, de keuzes die zij kunnen maken en hoe ze zelf de veiligheid kunnen verbeteren in de Rotterdamse haven. Op elk willekeurig moment kan een module van maximaal tien minuten op een tablet of telefoon gemaakt worden. Alle facetten om veilig te werken komen aan bod. SAM toont levensechte werksituaties aan de hand van video, augmented reality en serious games. SAM geeft een medewerker én het bedrijf inzicht hoe de voortgang verloopt van de veiligheidscompetenties per medewerker en het team.
Pilot
Op woensdag 28 september gaan 180 medewerkers van 9 contractors actief aan de slag met SAM. In de pilot wordt er daadwerkelijk praktijkervaring mee opgedaan en wordt het platform in een feedback-loop aangepast aan de wensen van de gebruikers. Raffinaderijen en opslagbedrijven zijn positief over SAM en zien de ontwikkelingen met interesse tegemoet. Op 1 januari 2017 wordt de definitieve versie geïntroduceerd.
Proactief
De Rotterdamse haven heeft de ambitie om zich te profileren als meest veilige en duurzame mainport van de wereld. Om dit te bereiken vraagt de Rotterdamse haven van haar werknemers een meer proactieve houding waarin zij met elkaar oplossingen zoeken.

Delen:

breg@industrielinqs.nl