HomeInvesteringenVan Merksteijn hoopt dit jaar nog te starten met bouw staalfabriek Eemshaven
Van Merksteijn bouwt eindelijk nieuwe fabriek eemshaven

Van Merksteijn hoopt dit jaar nog te starten met bouw staalfabriek Eemshaven

Producent van stalen wapeningsproducten en hekwerkpanelen Van Merksteijn uit Almelo hoopt in 2025 eindelijk een nieuwe staalfabriek in de Eemshaven te kunnen openen. Het familiebedrijf kondigde plannen voor de fabriek eind 2017 aan. De fabriek had eigenlijk al in 2020 operatief moeten zijn. Maar de stikstofcrisis was er debet aan dat bouw niet doorging. Nu denkt het bedrijf alsnog op relatief korte termijn te kunnen starten met de constructie.

 Komend najaar zou Van Merksteijn met de bouw van de nieuwe staalfabriek moeten kunnen beginnen. Het bedrijf verwacht dat de benodigde vergunningen dan binnen zijn en de financiering dan helemaal rond is. Indertijd gaf de Provincie Groningen aan, een subsidie van 7,5 miljoen euro te zullen toekennen aan de nieuwe installatie.

Stikstofnormen

Halverwege januari verkreeg het bedrijf al de vergunning in het kader van de Natuurbeschermingswet. Hiermee ligt vast dat het bedrijf voldoet aan de stikstofnormen. Het bedrijf heeft de processen aangepast ten opzichte van het oorspronkelijke ontwerp. Van Merksteijn sloot tevens een overeenkomst met één boerenbedrijf, waardoor er voldoende stikstofruimte voor de nieuwe fabriek in de Eemshaven beschikbaar is.

 Schroot

De bouw duurt zo’n 24 maanden en vergt een investering van zo’n 270 miljoen euro. De nieuwe fabriek levert in totaal 440 directe en indirecte banen op. In de nieuwe fabriek wordt staalschroot verwerkt tot walsdraad. Dat kan vervolgens worden gebruikt in wapeningsproducten, hekwerkpanelen en verzinkt draad, dat Van Merksteijn in Almelo maakt. Het bedrijf koos voor de Eemshaven omdat daar de benodigde grote hoeveelheden schroot per schip kunnen worden aangevoerd.

 

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl