HomeTransitieVan Oord bouwt windpark Ecowende
Boreas Van Oord

Van Oord bouwt windpark Ecowende

Van Oord en Ecowende hadden al aangekondigd samen te werken aan het offshore windpark Hollandse Kust (west) kavel VI. Nu laat Van Oord weten dat het de opdracht heeft gekregen om het windpark van Ecowende te bouwen.

Ecowende is een joint venture van Shell en Eneco. Dit samenwerkingsverband won de tender om Hollandse Kust (west) kavel VI te ontwikkelen. De belangrijkste voorwaarde voor de toekenning van dit kavel was de aandacht voor ecologische aspecten. Van Oord neemt het transport en de installatie van de funderingen op zich. Ook zal het bedrijf de verbindingskabels tussen de windturbines  aanleggen en verbinden. Tot slot verzorgt Van Oord het transport en de installatie van de windturbines op zee.

Alternatieve installatiemethode

Van Oord zal het gloednieuwe offshore installatieschip Boreas, dat momenteel wordt gebouwd, inzetten voor het transport en de installatie van de fundaties en turbines. Om het geluid van de bouw van het windpark te minimaliseren, zal Van Oord een alternatieve installatiemethode hanteren voor de fundaties. Met behulp van een vibrohamer, die gebruik maakt van trillingen, worden de monopiles tot de gewenste diepte geheid. Dit is de eerste keer dat deze innovatieve techniek op een dergelijke grote schaal wordt ingezet bij een Nederlands offshore windpark. Van Oord’s kabellegger Nexus zal worden ingezet voor de installatie van de verbindingskabels tussen de windturbines.

Eerder maakte Sif al bekend dat het een contract met Ecowende heeft gesloten voor de constructie van de funderingen van het windpark.

Het windpark van Ecowende (Hollandse Kust (west) kavel VI) komt ongeveer 53 kilometer uit de kust bij IJmuiden. Het krijgt een geïnstalleerd vermogen van ongeveer 760 MW, waarmee 3 procent van de huidige Nederlandse elektriciteitsbehoefte wordt vergroend. Ecowende verwacht dat het windpark in 2026 volledig operationeel is.

Sif levert monopiles Ecowende vanuit nieuwe Rotterdamse fabriek

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl