HomeArchiefVattenfall bouwt grote e-boiler in Diemen

Vattenfall bouwt grote e-boiler in Diemen

Vattenfall wil een elektrische boiler van 150 megawatt bouwen in Diemen. Deze kan duurzame warmte leveren op momenten dat er veel stroom uit zon en wind is. De installatie is krachtiger dan de omstreden biomassacentrale van 100 megawatt die Vattenfall in Diemen wilde bouwen.

De vergunningen en subsidie voor de boiler zijn rond. Het definitieve besluit volgt medio 2022 nadat de onlangs opgestarte aanbesteding is afgerond. De e-boiler kan dan in 2024 in gebruik worden genomen. De installatie is een soort waterkoker, die stroom omzet in warm water dat kan worden geleverd aan huishoudens en bedrijven of dat kan worden opgeslagen in de al aanwezige warmtebuffer. De e-boiler gaat alleen aan als er veel stroom uit zon en wind is.

De elektrische boiler wordt geplaatst bij een van de twee bestaande gascentrales in Diemen: Diemen-34. Het e-boilergebouw beslaat circa 20 bij 30 meter grondoppervlak en is maximaal 15 meter hoog. Het gebouw heeft plek voor twee elektrische boilers. Eén e-boiler heeft een diameter van zo’n 3,5 meter en een hoogte van 6,5 meter. Het vermogen van een e-boiler kan variëren tussen de 10 en 100 megawatt.

Infographic van een deel van de e-boiler. Bekijk hier de uitgebreide tekeningen

Biomassacentrale

De e-boiler heeft meer capaciteit dan de eventuele biomassacentrale van 100 megawatt waarover veel discussie is, maar kan dus minder worden ingezet. Er is namelijk nog niet voldoende groene stroom om de e-boiler veel te laten draaien. Met de huidige verwachte inzet van de e-boiler denkt Vattenfall ongeveer vijftien procent van de warmte duurzaam te kunnen leveren. Het aantal uur dat de e-boiler aan kan, zal de komende jaren wel stijgen vanwege de groei van het aantal wind- en zonneparken in Nederland. Met de Nederlandse overheid wordt momenteel bekeken hoe de elektrische boiler in de duurzaamheidsregelgeving en bouwregels kan worden gewaardeerd.

Daarnaast werkt Vattenfall aan de ontwikkeling van andere duurzame bronnen voor warmte, zoals geothermie, datacenterwarmte en aquathermie. Vattenfall wil in 2040 honderd procent duurzame warmte leveren in de regio Amsterdam.

Delen:
Author