HomeTransitieWind- en zonne-energieVattenfall start bouw E-boiler Diemen
Vattenfall gaat E-boiler bouwen in Diemen

Vattenfall start bouw E-boiler Diemen

Vattenfall gaat een E-boiler bouwen in Diemen. Vorig jaar verkreeg het bedrijf de vergunningen en de subsidie voor de elektrische boiler die water voor het stadswarmtenet van Amsterdam-Zuid en -Oost, Almere en Diemen gaat leveren. Onlangs maakte de onderneming bekend dat de bouw definitief doorgaat. De bouw op het terrein van Vattenfall in Diemen start in januari 2023 en zal begin 2025 gereed zijn.

Het bedrijf noemt de E-boiler zelf een supersized ‘waterkoker’ van 150 MW die fossielvrije elektriciteit gebruikt om water te verwarmen. De warmte kan worden gebruik in het stadswarmtenet, of tijdelijk worden opgeslagen in de al aanwezige warmtebuffer in Diemen. De E-boiler kan ook worden ingezet om het elektriciteitsnet in balans te brengen. De E-boiler verwarmt het water via elektroden die ondergedompeld zijn in zout water. De weerstand van het zoute water, waar de stroom doorheen gaat, genereert dan warmte.

Voor het stadswarmtenet in Amsterdam-Zuid en -Oost, Diemen en Almere komt de warmte voor het warmtenet nu nog grotendeels vanuit de gascentrales in Diemen. Vattenfall verwacht met de E-boiler gemiddeld genoeg warmte voor zo’n 20.000 woningen te kunnen produceren.

Beeld: Vattenfall

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl