nieuws

Venezuela wil Shell Argentinië

Publicatie

14 sep 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

SÃO PAULO – De Venezolaanse staatsoliemaatschappij PDVSA overweegt de olieraffinagebelangen van Shell in Argentinië te kopen. PDVSA-directeur Victor Alvarez heeft de interesse op een werkbezoek in Argentinië bevestigd.
Volgens Alvarez wordt bestudeerd in hoeverre het lucratief is dat Venezolaanse olie geraffineerd in Argentinië aan de Argentijnse consument verkocht wordt. De belangstelling van PDVSA in Argentinië is uitvloeisel van een samenwerkingsakkoord, dat de Venezolaanse president Hugo Chavez in maart op Isla Margarita sloot met zijn Argentijnse collega Nestor Kirchner. De overeenkomst behelst onder andere de oprichting van binationale ondernemingen in de oliesector.
Op het ogenblik worden al Venezolaanse olietankers gerepareerd op Argentijnse scheepswerven zoals op Isla Margarita is overeengekomen. Volgende maand opent PDVSA een kantoor in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Van oudsher is Venezuela sterk op Amerika gericht. De Verenigde Staten kopen ruim tachtig procent van de Venezolaanse olie. Chavez wil de afhankelijkheid van de VS terugdringen. Hij zoekt nu toenadering tot een aantal Zuid-Amerikaanse landen.
De droom van Chavez is het vormen van een Zuid-Amerikaanse oliemaatschappij onder leiding van Venezuela. Bolivia, Argentinië, Venezuela en Brazilië produceren dagelijks 5,2 miljoen vaten olie en circa 100 miljoen kubieke meter gas. Volgens de Latijns-Amerikaanse Organisatie voor Energie beschikt de regio over 11,5 procent van de mondiale olievoorraden. Voor gas ligt dit percentage op 5,2 procent. Met name de Argentijnse president Kirchner loopt warm voor de staatsgeleide ideeën van Chavez. In de aanloop naar de top op Isla Margarita richtte hij al de nieuwe staatsenergiemaatschappij ENERSA op.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.