HomeArchiefVerbod op kolen door Eerste Kamer

Verbod op kolen door Eerste Kamer

De Senaat stemde in met het voorstel van de Tweede kamer voor een verbod op de inzet van kolen voor elektriciteitsproductie. Het verbod gaat zo snel mogelijk in, waarbij de oude centrales in 2025 al moeten stoppen met het gebruik van steenkool. De nieuwe generatie centrales mag nog tot 2030 doorgaan met kolenstook.

Het  voorstel van de Tweede Kamer voorziet in een verbod in twee stappen op het gebruik van kolen voor elektriciteitsopwekking door bestaande kolencentrales. Deze maatregel draagt in belangrijke mate bij aan de CO2-reductie. De afgesproken doelstelling in het regeerakkoord is een beperking van de uitstoot van kooldioxide van 49 procent in 2030 ten opzichte van 1990. De Eerste Kamer nam het voorstel op 10 december 2019 na stemming aan.

Snelle afbouw kolen

Het verbod op het gebruik van kolen voor elektriciteitsopwekking gaat zo snel mogelijk in. Voor de overgangsperioden voor de productie-installaties wordt gedifferentieerd naar het elektrisch rendement. In de centrales van de oude generatie mogen vanaf 1 januari 2025 geen kolen meer worden gebruikt voor elektriciteitsopwekking. Voor de nieuwe generatie geldt dit vanaf 1 januari 2030.

Delen:
Author

David@industrielinqs.nl