nieuws

Vergunning Chemelot niet in orde

Publicatie

28 sep 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

GELEEN – De provincie moet de vergunning voor Chemelot snel op orde brengen. Dat stelt staatssecretaris Pieter van Geel in een brief aan het provinciebestuur. De provincie heeft één vergunning afgegeven voor het hele Chemelotterein, waar onder meer DSM en Sabic gevestigd zijn. Door de manier waarop het beheer van het terrein is geregeld kan de handhaving van de veiligheid niet worden gewaarborgd, waarschuwt Van Geel. DSM is vergunninghouder, maar kan niet ingrijpen bij andere bedrijven die op het terrein verblijven (waaronder Sabic) of hen dwingen afdoende maatregelen te nemen als zich een calamiteit zou voordoen. Zeker niet als daarmee kostbare investeringen gemoeid zijn. Voor ingrijpen is schriftelijke toestemming nodig van de zogeheten policy board, het bestuur van het Chemelotterrein. Daarin hebben alleen DSM en Sabic stemrecht, zodat de stemmen staken als Sabic tegen zou zijn.
Aanleiding voor de brief van Van Geel is de vestiging van het Japanse Sekisui S-Lec, een bedrijf dat folies voor autoruiten produceert.
Om de veiligheid te garanderen moet DSM volgens de staatssecretaris de verantwoordelijkheid krijgen voor de naleving van vergunningvoorschriften op het hele terrein en niet meer afhankelijk zijn van het overleg met Sabic. DSM moet ook de bevoegdheid krijgen om desnoods zelf maatregelen te (laten) nemen, meent Van Geel. Als dat niet lukt moet de provincie voor elk bedrijf apart een vergunning afgeven, stelt de staatssecretaris. Dat zou een enorme hoeveelheid werk met zich meebrengen. Verschillende ambtenaren hebben een dagtaak aan het opstellen daarvan en de controle van de naleving. Deze controle wordt door de omliggende gemeentes aangescherpt.
Van Geel eist dat de provincie voor 20 oktober aan zijn voorwaarden tegemoetkomt. In een reactie schrijft de provincie dat de situatie bij Chemelot niet in strijd is met de wet Milieubeheer. Maar het provinciebestuur voert wel gesprekken met Chemelot over aanpassing van de organisatie. Dat vergt volgens de provincie waarschijnlijk meer tijd dan twee maanden. Een woordvoerder van DSM geeft aan dat het chemieconcern de vergunning voor het einde van het jaar aanpast aan de wensen van Van Geel. De VROM-inspectie zou met het uitstel akkoord zijn gegaan.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.