HomeArchiefVerschillende stops waren al bezig voor corona-uitbraak

Verschillende stops waren al bezig voor corona-uitbraak

Eerder werd duidelijk dat de meeste onderhoudsstops die al bezig zijn, doorgaan. Uiteraard wel met de nodige corona-maatregelen. Juist tijdens stops zijn veel extra mensen aanwezig op een productielocatie. Een greep uit de lopende onderhoudsprojecten.

Elk groot industriecluster heeft momenteel wel één of meerdere fabrieken in groot onderhoud. Op Chemelot zijn bij Borealis en OCI Nitrogen volgens de maandelijks update van het platform iMaintain grote stops aan de gang of in de laatste fase van voorbereiding. Borealis produceert in Geleen plastomeren en OCI Nitrogen voornamelijk kunstmest. Met man en macht wordt gewerkt om de installaties straks weer op tijd aan de praat te krijgen. Wel kosten de extra maatregelen veel aandacht, extra tijd en geld.

Ook in de toekomst

In het Rotterdamse cluster is Shell al volop in voorbereiding voor een grote onderhoudsstop de komende maanden in Pernis. Eerder deze week gaf het concern aan dat groot onderhoud aan de fabrieken doorgaat en dat blijft in de toekomst ook gebeuren.

Mottenballen

Ook in het Noorden van Nederland zijn grote projecten gaande. Zo is naar verluidt op Chemiepark Delfzijl een stop gaande bij BioMCN, producent van methanol. Ook neemt Nouryon daar de warmtekrachtcentrale Delesto uit de mottenballen. Er worden veel maatregelen genomen om de werkzaamheden daar gewoon door te laten gaan.

Een eindje verderop worden ook twee units van de Eemscentrale van Engie na een paar jaar stilstand weer in gebruik genomen. In totaal 700 megawatt aan capaciteit. De werkzaamheden waren al in volle gang en worden nu zo goed als kan voortgezet. Of de eerste unit al in de zomer en de tweede in het najaar weer in gebruik genomen kunnen worden, hangt af van welke maatregelen nog volgen in de corona-crisis.

Delen:
Author