nieuws

Vervalste veiligheidscertificaten bij bouw melaminefabriek DSM

Publicatie

5 mrt 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

GELEEN – Bij de bouw van DSM’s nieuwe melaminefabriek in 2002 is een bedrijf betrokken geweest dat veiligheidscertificaten heeft vervalst. DSM heeft de band met de aannemer verbroken, toen duidelijk werd dat ondeskundig personeel aan het werk was. Het van oorsprong Duitse bedrijf, met een vestiging in Limburg, is ingeschakeld door GTI Utiliteit Zuidoost in Beek, hoofdaannemer van de bouw van de fabriek. DSM zegt dat het ongecerticeerde personeel nog geen 24 uur na aanvang van de werkzaamheden van zijn taak is ontheven. Gevaarlijke situaties hebben zich volgens het bedrijf niet voorgedaan.
De werknemers zijn niet aan de slag geweest bij de melaminefabriek, waarin in april vorig jaar bij een ontploffing drie mensen om het leven zijn gekomen. Het bedrijf is door de mand gevallen, toen duidelijk werd dat de werknemers niet het vereiste niveau hadden. Ze bleken zogenoemde VCA-certificaten te hebben vervalst. Dit zijn diploma's waaruit blijkt dat medewerkers in de petrochemische industrie met succes een cursus veiligheid hebben gevolgd. Tijdens die opleiding komt onder meer de omgang met gevaarlijke stoffen aan de orde en wordt geleerd hoe met calamiteiten moet worden omgegaan. DSM heeft GTI, die de Duitse onderaannemer heeft ingeschakeld, tot de orde geroepen en duidelijk gemaakt da herhaling niet mag voorkomen.
De Sociale Inlichtingen en Opsporingsdienst (SIOD), een onderdeel van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, heeft deze week drie verdachten aangehouden die valse veiligheidscertificaten zouden hebben afgegeven voor de petrochemische industrie. Het gaat om dezelfde soort certificaten die in bezit waren van het personeel dat bij de bouw van de melaminefabriek was betrokken. De drie verdachten waren verbonden aan een instituut en een examenbureau voor opleidingen op het gebied van veiligheid in de chemische industrie en opereerden vanuit de regio Rotterdam. Het examenbureau heeft in de periode 2001-2003 zo'n negenduizend certificaten verstrekt. Hiervan waren er in ieder geval 150 vals. De SIOD onderzoekt nog hoeveel vervalste diploma's in totaal in omloop zijn.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.