HomeUtilitiesWaterVlaamse overheid investeert in toepassing gezuiverd rioolwater
water

Vlaamse overheid investeert in toepassing gezuiverd rioolwater

De Vlaamse Regering investeert mee in vijf projecten om gezuiverd rioolwater te gebruiken als proces- of drinkwater. In totaal gebruiken de projecten 33,3 miljoen m³ gezuiverd rioolwater als waterbron. Dat gebeurt samen met Aquafin, de uitbater van de Vlaamse rioolwaterzuiveringsinstallaties. De investering kadert in de zogenaamde Blue Deal.

Als onderdeel van de Blue Deal maakt de Vlaamse Regering middelen vrij om binnen bedrijfsprocessen op een vernieuwende manier afvalwater nuttig te gebruiken. De Vlaamse Regering investeert 11,29 miljoen euro, op een totale investering van de verschillende projecten van 155 miljoen euro.

Proceswater

De Vlaamse Milieumaatschappij lanceerde in februari een projectoproep om het hergebruik van water te verhogen bij ondernemingen, waarvoor de VMM 14 aanvragen ontving. De 5 geselecteerde investeringen zullen na uitvoering goed zijn voor een jaarlijks hergebruik van 33,3 miljoen m³ gezuiverd effluentwater in Vlaanderen. Daarvan zal 1,5 miljoen m³ effluent hergebruikt worden voor drinkwater en 31,8 miljoen m³ voor proceswater.

Water-Kracht

Het project met de grootste impact is de zuivering van het Antwerps rioolwater dat vervolgens terechtkomt bij de bedrijven in het Antwerps havengebied. In totaal zal zo’n 30 miljoen m³ aan gezuiverd afvalwater als proceswater aan die bedrijven geleverd worden. Hiermee wordt 20 miljoen m³ water bespaard dat anders wordt opgepompt uit het Albertkanaal.

In dit project, Water-Kracht werken Aquafin, Ekopak, PMV en Water-link in de Antwerpse haven samen. Vanaf 2025 wil Waterkracht 20 miljard liter gezuiverd afvalwater leveren. Een van de klanten wordt het olie- en gasbedrijf TotalEnergies, dat momenteel ongeveer 10 miljard liter koelwater verbruikt in de Antwerpse haven. Ook dat is drinkwater. Negen miljard liter daarvan moet tegen 2025 vervangen zijn door zogeheten effluent, gezuiverd afvalwater.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl