HomeArchiefVoltH2 en TÜV Nord Group ontwikkelen waterstoffabriek in Essen
VoltH2 en TUV Nord Group willen elektrolyser in Essen

VoltH2 en TÜV Nord Group ontwikkelen waterstoffabriek in Essen

VoltH2 gaat samenwerken met TÜV NORD GROUP in het Duitse Essen voor de ontwikkeling van een fabriek voor groene waterstof. Het gezamenlijke project maakt deel uit van de HyPerformer Region Rhein Ruhr.

VoltH2 ontwikkelt een keten van fabrieken voor groene waterstof. Het heeft inmiddels locaties in Vlissingen, Terneuzen, Delfzijl en Wilhelmshaven. Potentieel hebben deze een productiecapaciteit van 500 MW. In Essen komt nu een vijfde installatie. Voor de realisatie van deze fabriek werkt VoltH2 samen met EE Energy Engineers, de engineeringafdeling van TÜV NORD GROUP. Eerder werd al een haalbaarheidsstudie naar deze nieuwe fabriek gedaan.VoltH2 werkt sinds begin 2022 samen met EE Energy Engineers.

Rijn-Ruhr gebied

Het project maakt deel uit van de HyPerformer Regio Rhein Ruhr. Het gebied Rijn-Ruhr, waar Essen zich bevindt is één van de drie winnende regio’s van de HyPerformer II competitie in Duitsland. Dankzij dit programma komen in totaal tien projecten in de regio voor de ontwikkeling van waterstoftankstations en elektrolysers in aanmerking voor financiering. In totaal ontvangen de aanvragers in het Rijn-Ruhrgebied 15 miljoen euro van het federale ministerie van Digitale Zaken en Verkeer en nog eens 15 miljoen euro van het ministerie van Economische Zaken, Industrie, Klimaat en Energie van de deelstaat Noordrijn-Westfalen om hen te helpen hun installaties te ontwikkelen.

Restwarmte

Het is de bedoeling dat op een terrein van 5000 vierkante meter een elektrolysecapaciteit van 10 MW wordt gebouwd. De warmte die bij het elektrolyseproces vrijkomt zal in het stadswarmtenet (Iqony) worden ingevoerd. Deze benutting van restwarmte zorgt voor een hogere duurzaamheidsgraad, aldus Andreas Ziolek, Managing Director TÜV Nord, ‘Ons team verrichtte niet alleen onderzoek naar de pure productie van waterstof, maar we hebben ook geanalyseerd hoe de restwarmte die de electrolyser genereert onze nieuwe gebouwen op het terrein in Essen kon verwarmen.”

Mobiliteitssector

Met dit project gaat een investering van circa 30 miljoen euro gepaard. Volgens de huidige planning zal de productie van groene waterstof starten in 2026. De partijen zijn in overleg met H2Mobility voor afname van de waterstof. Dit is het grootste Europese tankbedrijf voor waterstof, met ruim 80 tankstations in Duitsland. Binnen het kader van dit project bouwt H2Mobility onder meer een tankstation in Essen, in de onmiddellijke omgeving van de electrolyser. Voor VoltH2, dat deze groene waterstof bestemt voor de lokale mobiliteitssector, is de nabijheid van deze afnemer een bijkomende troef.

Energiehoofdstad

André Jurres: “Dit project biedt mogelijkheden in alle onderdelen van de value chain. Na de start van ons eerste Duitse project in Wilhelmshaven, de energiehaven van Duitsland, zijn we verheugd dat er nu ook een project in Essen, de energiehoofdstad van Duitsland, in de steigers staat. Omdat de Duitse markt belangrijk is, hebben we deze maand een kantoor in Essen geopend en zoeken we volop naar Duitse medewerkers. Op die manier zitten we dicht bij de markt en kunnen we vanuit Essen onze huidige én toekomstige Duitse projecten in goede banen leiden.”

 

 

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl