HomeArchiefVrachtwagens rijden straks rond met zonnepanelen op het dak

Vrachtwagens rijden straks rond met zonnepanelen op het dak

Het verduurzamen van transport associëren we vaak meteen met biobrandstoffen en het lichter maken van voertuigen. Daar komt binnenkort nog een item bij, namelijk zonne-energie. IM Efficiency wil daken van vrachtwagens voorzien van zonnepanelen. Het bedrijf werkt samen met een aantal grote transporteurs aan een laatste praktijkproef.

Duurtesten wijzen uit dat zonnepanelen van slechts een paar millimeter dik een brandstofbesparing tot 5,5 procent kunnen opleveren. ‘Afhankelijk van het type rit en voertuig komt dat in ons klimaat neer op een besparing van 2.500 euro per jaar’, stelt medeoprichter Martijn lldiz op basis van duurproeven. ‘Dat komt omdat de dynamo geen elektriciteit meer hoeft op te wekken voor de apparatuur van de vrachtwagen. De investering is in minder dan drie jaar terugverdiend.’

De laatste testcase, een praktijkproef van vier maanden in samenwerking met onder andere Vos Logistics en Emons Group, gaat in juni van start. Dan verzamelen de bedrijven data voor de productie en de certificering van SolarOnTop. IM Efficiency verwacht op korte termijn zo’n vierduizend trailers in de Benelux van zonnepanelen te voorzien.

Delen:

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl