nieuws

Wallage: Snel onderhandelen over extra opbrengsten waddengas

Publicatie

7 sep 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

GRONINGEN – Burgemeester Jacques Wallage van Groningen wil dat het Noorden zo snel mogelijk gaat onderhandelen met het kabinet over de extra opbrengsten uit het waddengas. De colleges van Provinciale Staten van Groningen, Friesland en Drenthe hebben tot nu toe te lang gediscussieerd over de voors en tegens van de extra aardgaswinning, waartoe het kabinet twee weken geleden besloot. Maar daardoor loopt het Noorden volgens Wallage mogelijk honderden miljoenen euro's mis.

De Groningse burgemeester zegt zelf in principe tegenstander van boringen in de Waddenzee te zijn. Maar nu het kabinet die extra gaswinning wil doorzetten, moet het Noorden zo snel mogelijk de onderhandelingen openen in plaats van te blijven discussiƫren. Wallage stelt voor commissaris van de koningin in Groningen, Hans Alders, namens de drie noordelijke provincies hiervoor naar Den Haag te sturen. Bij de vaststelling van het nieuwe waddenbeleid heeft het kabinet de financiƫle steun voor de economische ontwikkeling van de drie noordelijke provincies nadrukkelijk losgekoppeld van de gasbaten. Via een Waddenfonds van 500 miljoen euro wil Den Haag de komende twintig jaar investeren in natuur- en economische ontwikkeling van het noorden.

Volgens de PvdA-fractie in de Groningse Provinciale Staten gaat Wallage in zijn kritiek voorbij aan het feit dat de Tweede Kamer nog aan het woord moet komen over het toekomstige waddenbeleid. In de ogen van de grootste statenfractie van Groningen is daardoor nog lang niet zeker dat de extra gaswinning doorgaat. Ook bestaat de kans dat de Europese Commissie hier nog een stokje voor steekt, omdat boringen in strijd kunnen zijn met de Europese richtlijnen voor natuurbescherming.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.