HomeArchiefWarmbandwalserij beleeft grootste stop sinds 35 jaar
Tata Steel IJmuiden

Warmbandwalserij beleeft grootste stop sinds 35 jaar

Tata Steel in IJmuiden heeft een grote stop bij de Warmbandwalserij achter de rug. Nou heeft deze installatie elk jaar wel een grote stilstand, maar deze keer was het de grootste en langste stop van de afgelopen 35 jaar. Tijdens de zestiendaagse stop kwamen 850 onderhoudswerkzaamheden en vier extra investeringsprojecten aan bod.

Tata Steel in IJmuiden heeft de zomerstilstand niet alleen gebruikt voor strategische upgrades aan de Warmbandwalserij, maar ook aan andere installaties, zoals Koudwals 21, Beitsbaan 21 en Dompelverzinklijn 1. De miljoeneninvesteringen zijn verbeteringen die ervoor zorgen dat de site in IJmuiden een duurzame toekomst heeft.

Bij de Warmbandwalserij heeft het bedrijf onder meer gewerkt aan het vergroten van de walskrachtverzwaring, zodat het zwaardere en bredere producten kan walsen. Daarmee onderscheidt Tata Steel zich van de concurrentie en kan het zijn klanten een breder assortiment producten aanbieden. Dat is bijvoorbeeld belangrijk voor bedrijven die kranen en graafmachines bouwen.

De Warmbandwalserij walst dikke plakken staal uit tot dun staal, met een productiecapaciteit van ongeveer 5,2 miljoen ton per jaar. De plakken van 22,5 centimeter dik en 8 tot 12 meter lang worden opgewarmd tot ongeveer 1.100 graden Celsius. Daarna worden ze tot diktes variërend van 1,5 tot 20 millimeter uitgewalst. Aan het einde van de walssectie rollen haspels het staal met een snelheid van zeventig kilometer per uur op. Daarvoor heeft de bijna één kilometer lange Warmbandwalserij drie haspels.

Nieuwe haspel

In 2016 investeerde Tata Steel ruim dertig miljoen euro in een nieuwe haspel voor het oprollen van het gewalste staal. Hoewel de oude haspel eenvoudigweg aan het eind van zijn levensduur was, hing de investering ook samen met een ander project. Dit is inmiddels bijna afgerond, namelijk de bouw van een derde continugietmachine. Daarmee kan Tata Steel in IJmuiden straks meer geavanceerde en ook ultra high strength steels maken.

De nieuwe, zwaarder uitgevoerde haspel aan het einde van de Warmbandwalserij schept voor die hogesterktestalen meer mogelijkheden. Dankzij de nieuwe haspel en de recente aanpassingen kan de staalfabrikant dit staal straks op een dikte en breedte aanbieden die het eerder niet kon produceren. Het sterke en dikke materiaal kon eerder alleen in plaatwalserijen worden gemaakt. Tata Steel is de eerste die het met een dikte tot 25,4 millimeter in een proceslijn gaat produceren.

Delen:

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl