HomeArchiefWaterschap AVG kan zuiveringsslib tijdelijk opslaan

Waterschap AVG kan zuiveringsslib tijdelijk opslaan

De problemen bij Afval Energie Bedrijf (AEB) Amsterdam hebben grote gevolgen voor de afvalketen. Zo verbrandde AEB ook het zuiveringsslib van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV). Het waterschap kan het slib nog tijdelijk opslaan bij een ander afvalbedrijf en werkt aan tijdelijke opslagruimte in het havengebied van Amsterdam. Desondanks hoopt locodijkgraaf Peter Smit op een landelijke oplossing.

Bij het schoonmaken van vuil water blijft zuiveringsslib achter. Normaal gesproken gaat dit slib de verbrandingsoven van AEB in. Het bedrijf kondigde in juli echter aan dat het vier van de zes productielijnen moest stilleggen vanwege achterstallig onderhoud en veiligheidsissues.

Extra opslag zuiveringsslib

Het slib van AVG werd tijdelijk opgeslagen bij de afvalwaterzuivering Westpoort, maar liep al snel tegen zijn grenzen aan. Inmiddels is er extra opslag voor het zuiveringsslib gevonden bij afvalbedrijf Beelen in Terneuzen. Ook werkt AVG aan een tijdelijke opslagruimte in het havengebied van Amsterdam.

Nog niet opgelost

Peter Smit, locodijkgraaf van waterschap AVG: ‘We hebben extra opslag gevonden, maar het probleem is hiermee niet opgelost. Hoe meer zuiveringsslib we opslaan, hoe groter het probleem wordt. Al het slib moet uiteindelijk verwerkt worden. Daar is nog geen oplossing voor.’

Overleg

We slaan het slib liever niet op, maar het kan nu niet anders. Daarnaast kost het opslaan van slib het waterschap veel extra geld. We zoeken nog steeds naar een landelijke oplossing. We zijn in overleg met onder andere Rijkswaterstaat, het ministerie van I&W, provincies en omgevingsdiensten.

Maanden

Inmiddels voert AEB  in het in bedrijf zijnde gedeelte van de installatie een programma van maatregelen door dat zich richt op het wegwerken van achterstallig onderhoud.  Zodra het verbeterprogramma in het in bedrijf blijvende deel succesvol is afgerond, worden de volgende twee verbrandingslijnen weer in gebruik genomen. De doorlooptijd van het hele programma zal de komende maanden in beslag nemen.

 

Delen:
Author

David@industrielinqs.nl