HomeArchiefWaterschap Rivierenland vervangt twee gemalen door één

Waterschap Rivierenland vervangt twee gemalen door één

Aan de zuidoostzijde van het landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in de gemeente Geldermalsen vervangt waterschap Rivierenland de gemalen Tricht en De Neust door een nieuw en groter gemaal De Neust. Beide gemalen dateren van het einde van de jaren twintig van de vorige eeuw. Ze zijn verouderd en worden vervangen door een nieuw gemaal met een grotere totale capaciteit en duurzame technieken.

Het waterschap vervangt de twee gemalen om ook in de toekomst te kunnen voorzien in voldoende capaciteit om regenwater af te voeren van de Bisschopsgraag in de Linge. Daarnaast waren de oude gemalen niet geschikt om verder aan te passen aan de eisen van de tijd. De richting van de pompen kon bijvoorbeeld worden omgedraaid. De werkzaamheden hiervoor moesten echter gebeuren in een kelder die naar de huidige maatstaven niet voldoende ruimte bood om te werken.

Het huidige gemaal De Neust heeft een capaciteit van 187 m3/minuut, het gemaal Tricht 44 m3/min. Het nieuwe gemaal krijgt drie pompen en een totale capaciteit van 264 m3/min. Deze zijn omkeerbaar zodat er ook water in het gebied kan worden gepompt als vorstbescherming voor de fruitbomen in het gebied. Een van de pompen wordt echter permanent ingericht voor deze terugvoer maar kan worden omgebouwd om ook water uit het gebied te pompen. De afvoercapaciteit van de watergangen voor het nieuwe gemaal wordt vergroot.

Duurzaam

De waterstroming wordt in het ontwerp mede gebruikt voor de energie-opwekking van de pompen. Het nieuwe gebouw ziet ook zo veel mogelijk duurzame en herbruikbare materialen in het ontwerp. Zo is er bijvoorbeeld veel glas gebruikt. Daardoor kunnen bezoekers de werking van het gemaal zien. Het nieuwe gemaal krijgt ook een vispassage die parallel loopt aan de waterloop door het gemaal.

Het ‘oude’ gemaal De Neust blijft tijdens de werkzaamheden in gebruik. Na afronding van de werkzaamheden in 2021 wordt het monumentale gebouwtje van gemaal Tricht teruggeplaatst. Het komt echter op een licht gewijzigde locatie. Een oude elektromotor van een ander gemaal komt in het gebouw te staan maar zal geen functie meer krijgen.

 

Delen:
Author