HomeArchiefWaterstofbackbone haven Rotterdam stap dichterbij

Waterstofbackbone haven Rotterdam stap dichterbij

Havenbedrijf Rotterdam en Gasunie werken aan een waterstofleiding tussen de Maasvlakte en Pernis. Deze hoofdtransportleiding moet in het tweede kwartaal van 2024 in gebruik zijn. De twee partijen nodigen bedrijven uit om aan te sluiten op de leiding.

Het project krijgt de naam HyTransPort.RTM. Gasunie en Havenbedrijf besluiten in de tweede helft van dit jaar definitief over de uitvoering van het project. De leiding is een belangrijke stap in de realisatie van Rotterdam als Europese waterstofhub. De pijpleiding wordt aangelegd tussen de Maasvlakte en Pernis en krijgt een diameter van zestig centimeter (24 inch). In de toekomst sluit de pijpleiding aan op het landelijke waterstofnetwerk dat Gasunie realiseert en komt er een verbinding naar Chemelot in Limburg, Noordrijn-Westfalen in Duitsland en andere Europese regio’s.

Het is een open access-leiding, wat betekent dat de leiding open wordt gesteld voor alle bedrijven die waterstof willen afnemen of leveren. Bedrijven die mee willen doen als launching customer, kunnen zich tot uiterlijk 9 april bij Havenbedrijf Rotterdam en Gasunie melden. Zij kunnen hun gewenste technische specificaties voor de waterstofleiding bespreken.

Delen:
Author