HomeGrondstoffenCirculaire grondstoffenWereldschaal Zeeuwse fabriek start met productie niet-dierlijke eiwitten

Wereldschaal Zeeuwse fabriek start met productie niet-dierlijke eiwitten

Het Schotse Enough opent vanaf oktober een wereldschaal productiefaciliteit in het Zeeuwse Sas van Gent voor de productie van niet-dierlijke eiwitten. De fabriek heeft een capaciteit om 10.000 ton per jaar te produceren.
De vraag naar niet-dierlijke eiwitten neemt de laatste jaren enorm toe. Naar verwachting zal eiwitconsumptie  in de komende dertig jaar zal verdubbelen. Ook willen steeds meer mensen om principiële redenen af van de consumptie van dierlijke eiwitten. Bovendien is de veehouderij sector verantwoordelijk voor vijftien procent van alle broeikasgasemissies. Daarom is het produceren van enorme hoeveelheden smakelijke, voedzame en duurzame eiwitten een belangrijk wereldwijde uitdaging.

Fermentatie

De productie in Sas van gent start vanaf het vierde kwartaal in 2022. De fabriek bevindt zich naast de Cargill-fabriek. De locatie en de samenwerking met Cargill zorgen voor een efficiënte aanvoer van grondstoffen. Er zijn plannen om de productie de komende jaren uit te breiden tot 60.000 ton te produceren in 2027.
Enough kweekt proteïne door schimmels te fermenteren met hernieuwbare grondstoffen. Zo wordt een zo duurzaam mogelijke bron van voedseleiwitten gemaakt. De impact van het overschakelen van 1 miljoen ton dierlijke bronnen naar deze proteïne staat volgens het bedrijf gelijk aan het vervangen van 5 miljoen koeien, of meer dan 1,2 miljard kippen, en het verminderen van meer dan 6 miljoen ton CO2-uitstoot.
Delen:
Tags

Ik ben een creatieve ondernemer, hoofdredacteur, schrijver, filmer en moderator met een been in de journalistiek en de andere in de techniekfilosofie. Werkend vanuit motieven als duurzaamheid, veiligheid, innovatie, efficiëntie, verantwoordelijkheid. De industriële transformatie volg ik op de voet.

wim@industrielinqs.nl