nieuws

Wereldwijde vraag naar olie stijgt explosief

Publicatie

6 nov 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

AMSTERDAM – De wereldwijde vraag naar olie stijgt dit jaar zeer snel. Als gevolg van de sterke economische groei in China, BraziliĆ« en de Verenigde Staten stijgt de vraag dit jaar vijftien procent meer dan vorige maand werd verondersteld. Dit blijkt uit gegevens van het International Energy Agency (IEA), dat gisteren het maandelijkse 'Oil Market Report' openbaarde. De vraag naar olie zal dit jaar met 2,3 miljoen vaten per dag stijgen tot in totaal 81,1 miljoen vaten. Vorige maand lag de inschatting van de groei nog 360.000 vaten per dag lager.
De groeistijging is sinds 1980 niet zo hoog geweest. 'Iedereen heeft de vraag naar olie onderschat', verklaart Julian Lee tegenover persbureau Bloomberg. Hij is analist in dienst van het Centre for Global Energy Studies, een consultancykantoor dat is opgericht door de Saudi-Arabische oud-minister Sheik Yamani. Lee ziet de onstuimige groei in China als een belangrijke oorzaak, maar wijst ook op het snelle economische herstel in de Verenigde Staten. Zakenbank Barclays meldt in onderzoeksrapport dat het IEA-rapport van gisteren veel grotere spanningen op de oliemarkt beschrijft dan het overzicht van een maand geleden.
De olieprijs liet gisteren een lichte stijging zien. Een vat Noordzeeolie (Brent) werd gisteren aangeboden voor 35,45 dollar, een stijging van zestien dollarcent ten opzichte van woensdag. Begin deze maand piekte de olieprijs nog boven 39 dollar. De forse stijging van de olieprijs de afgelopen maanden – Begin dit jaar lag de prijs nog onder de dertig dollar – heeft de vraag naar olie nauwelijks verminderd, constateert IEA in het rapport. 'De vraag naar olie vanuit China is de belangrijkste oorzaak voor de groeiende vraag wereldwijd', meldt het rapport.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.