nieuws

Werknemers Shell leggen productie langzaam lam

Publicatie

11 jan 2005

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

PERNIS – Ontevreden werknemers van Shell zijn maandagavond begonnen aan een staking bij de raffinaderijen in Pernis en Moerdijk. De komende twee weken wordt de productie gestaag afgebouwd, meldde een woordvoerder van de vakbond FNV Bondgenoten.
Het olieconcern ging niet in op het ultimatum dat de vakbonden hadden gesteld in het conflict over de pensioenregeling, die geldt voor de tienduizend Nederlandse werknemers van Shell. Het begin van de staking verliep volgens de woordvoerder van de vakbond zonder problemen.
Na een week is de productie op een minimaal niveau. Bij Shell-dochter NAM  in Den Helder wordt de productie vanaf woensdagavond stilgelegd. Een voor een nemen de stakers gasvelden uit de productie. 'We gaan Shell de duimschroeven aandraaien', aldus FNV-bestuurder E. Schellenberg.
Het olieconcern wil zijn werknemers voor het eerst in jaren pensioenpremie laten betalen. Tot nu toe nam de werkgever dat volledig voor zijn rekening. Ook wil het bedrijf zijn werknemers later met pensioen laten gaan. Volgens de vakbonden gaat het om bezuinigingsmaatregelen, waar ze gezien de gezonde financiƫle situatie bij het Shell-pensioenfonds geen enkele reden voor zien.
Shell ontkent dat er sprake is van een bezuinigingsmaatregel. Volgens het bedrijf gaat het om 'toekomstige kostenbeheersing'. Ingaan op de eisen van de vakbonden, betekent voor Shell Nederland dat de jaarlijkse loonkosten met 9 procent stijgen, aldus de directie.
De oliemaatschappij is overigens verre van armlastig. Vorige week werden nog de winstcijfers over het derde kwartaal bekendgemaakt. Door de gestegen olieprijs steeg de winst exclusief voorraadeffecten en bijzondere posten (actuele kosten) met 68 procent tot 7,37 miljard dollar. Vorig jaar maakte Shell nog de grootste winst ooit voor een Nederlands bedrijf. De multinational boekte over 2004 een winst van 18,5 miljard dollar.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.