HomeArchiefWie is uw favoriete Northern Enlightenment 2021

Wie is uw favoriete Northern Enlightenment 2021

Wie is volgens u een duurzaam voorbeeld van de innovatiekracht van de noordelijke provincies. Stem nu op Uppact, Senbis, Ocean Grazer of Purified Metal.

Met de Northern Enlightenmentz-verkiezing willen we de noordelijke provincies inspireren bij het toepassen van hoopgevende innovaties. En willen we innovaties en processen een duwtje in de rug te geven.

De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens het congres Eemsdeltavisie op 4 november in het Chemport Innovation Center (Delfzijl). U kunt tot en met 4 novemer 12.00 uur stemmen op uw favoriete Northern Enlightenment. Hieronder stellen we ze nog een keer kort aan u voor.

Ocean Grazer

In de basis is het concept van de Ocean Battery kinderlijk eenvoudig. Bij productieoverschotten pompt het systeem water uit starre reservoirs in flexibele zakken op de zeebodem. Hierdoor slaat het systeem energie op in de vorm van water onder hoge druk. Bij hoge stroomprijzen, stroomt het water terug van de flexibele balgen naar de starre reservoirs met lage druk. Daar zetten meerdere hydro-turbines de druk weer om in elektriciteit.

Lees hier meer over Ocean Grazer

Purified Metal Company

Purified Metal Company verwerkte de eerste 450 ton aan asbesthoudend staal. De fabriek in Delfzijl verhit het vervuilde staal zodanig dat de asbestvezels kapot gaan en het staal smelt. Daarmee is het asbest onschadelijk geworden, terwijl het ruwijzer dat overblijft weer kan worden ingezet in producten. Grootste uitdaging daarbij was om een gesloten systeem te ontwerpen zonder emissies naar de omgeving.

Lees hier meer over PMC

Senbis

Senbis ontwikkelt een totaal nieuw bio-afbreekbaar polyester. Veel kleding is geheel of deels van polyester gemaakt. En iedere wasbeurt slijt een stukje van de vezel af, wat via het water in het milieu terechtkomt. Senbis ontwikkelt nu een bio-afbreekbare polyester zodat het plastic op den duur verdwijnt. Dat is nog niet zo eenvoudig omdat de kledingindustrie dezelfde eisen stelt als aan de niet afbreekbare variant.

Lees hier meer over Senbis

Upppact

Uppact ontwikkelt een Australische innovatie door, die elk stuk plastic via wrijvingsenergie verwarmt tót zijn eigen smeltpunt. Daarna mengt men de gesmolten plastics tot één homogene massa. Die massa perst men vervolgens in een mal. De kwaliteit van het nieuwe materiaal is hierdoor veel beter dan je op basis van de laagwaardige en gemengde input zou verwachten.

Lees hier meer over Uppact

Delen:
Author

David@industrielinqs.nl