HomeArchiefWie moet Water Innovator of the Year 2021 worden? Stem nu!

Wie moet Water Innovator of the Year 2021 worden? Stem nu!

Wie verdient volgens u de titel Water Innovator of the Year 2021 het meest? Stem nu op MEZT, VSGM of Avebe/ Wafilin.

Stemmen op de Water Innovator of the Year 2021 kan tot 11 februari 13.30 uur onderaan deze pagina. Niet veel later (om 13.50 uur) pitchen de drie finalisten hun project tijdens het online Watervisie congres. Aan het eind van het congres maken we bekend wie de titel mee naar huis neemt. Met het internetstemmen worden twintig van de honderd punten verdeeld. De andere punten kunnen de kandidaten bemachtigen via de juryleden (60) en het stemmen tijdens de livestream (20) van Watervisie.

De Water Innovator of the Year is een verkiezing waarbij we zoeken naar innovatieve bedrijven, start-ups of overheidsinstellingen die innovatie, duurzaamheid, publiek-private samenwerking hoog in het vaandel hebben staan. We zoeken naar innovaties die het gebruik van (industrie)water goedkoper, duurzamer of efficiƫnter maken. Daarbij kijken we niet alleen naar technologie, maar ook naar samenwerking binnen de waterketen.

MEZT: verwijdering ammoniak uit mest

MEZT gebruikt elektrodialyse uit de watersector om ammoniak en andere grondstoffen uit mest af te scheiden. Daarmee kan de technologie een groot deel van het stikstofprobleem oplossen. Agrariƫrs kunnen bovendien hun eigen meststoffen samenstellen en daarmee circulaire landbouw bedrijven.

VSGM: Bouwgrondstoffen uit slib

VSGM heeft met het project MidMix bij Attero in Wilp een installatie gebouwd die een cementachtige stof uit slib van waterschappen haalt. Dat hoeft niet langer te worden verbrand. Dat scheelt bovendien heel veel uitstoot van CO2 en stikstofverbindingen. Bovendien levert het ook een bouwsteen op voor kunstmest.

Royal Avebe/Wafilin: proceswater uit aardappelen

Zetmeel- en eiwittenproducent Royal Avebe en Wafilin hebben met het project Ducam een filtratie-installatie gebouwd in Ter Apelkanaal. Die haalt 400 miljoen liter proceswater uit de aardappelen zelf. Met behulp van membraantechnologie concentreert Avebe het aardappelsap zodat veel minder energie nodig is voor de eiwitwinning en indamping.

Delen:
Author