nieuws

Winst tweede kwartaal voor Petroplus

Publicatie

20 aug 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

ROTTERDAM – Petroplus heeft over het tweede kwartaal van 2004 een nettowinst gerealiseerd van 2,8 miljoen euro. Dat heeft het energieconcern vrijdag bekendgemaakt. Het bedrijf meldde vorig jaar over het tweede kwartaal een nettoverlies van 50,6 miljoen euro. De cijfers komen overeen met de voorlopige resultaten die het bedrijf, waarop de oprichters samen met The Carlyle Group een bod hebben uitgebracht, vorige week heeft gepubliceerd.
Per aandeel bedroeg de winst over het tweede kwartaal 0,09 euro tegen een verlies per aandeel van 1,70 euro in dezelfde periode een jaar eerder. Het bedrijf onthoudt zich van een concrete verwachting voor 2004. 'Ofschoon de raffinagemarges zich tot nog toe in 2004 hebben verbeterd, wordt de huidige markt nog steeds gekenmerkt door extreem hoge prijzen voor ruwe olie, de backwardation en een zwakke US dollar. Met het voortduren van de onzekerheden rond het herstel van de economie en de bovengenoemde ontwikkelingen blijft Petroplus voorzichtig jegens de marktontwikkelingen en onthoudt ze zich dan ook van prognoses voor 2004', aldus Petroplus.
Over het voorgenomen bod op alle uitstaande aandelen en converteerbare obligaties zegt het bedrijf dat het verwacht dat biedingen worden uitgebracht 'na de vakantieperiode van augustus'.
Het nettoresultaat voor eenmalige posten van Petroplus over de eerste zes maanden bedroeg 1,9 miljoen euro vergeleken met een verlies van 2,4 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Inclusief eenmalige posten bedroeg het nettoresultaat over zes maanden 50,5 miljoen euro (inclusief de boekwinst van 46 miljoen euro uit de verkoop van Tango) vergeleken met een verlies van 42,4 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar (inclusief een voorziening van veertig miljoen euro voor de afschrijving en de reorganisatie van de Antwerpen raffinaderij).
'De resultaten uit normale bedrijfsactiviteiten van Petroplus in het tweede kwartaal van 2004 weerspiegelen een kwartaal met raffinagemarges boven midcycle die negatief werden beinvloed door een aanhoudende zwakke US dollar, hoge olieprijzen, de geplande onderhoudsstop van de Teesside raffinaderij gedurende vier weken en de voortdurende herstructurering van de Antwerpen raffinaderij', aldus het bedrijf.
De divisies Marketing en Logistiek (voornamelijk tankopslag) hadden volgens Petroplus een 'moeilijk' kwartaal als gevolg van de zwakke vraag, veroorzaakt door hoge olieprijzen en backwardation. 'In het tweede kwartaal waren er diverse eenmalige posten met een beperkt netto-effect van 0,04 miljoen euro negatief op de resultaten van het tweede kwartaal', aldus Petroplus.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.