nieuws

Winstgroei Norsk Hydro; joint venture met Wintershall in Libië

Publicatie

19 jul 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

STAVANGER – Norsk Hydro heeft in het tweede kwartaal van 2004 een winst uit voorgezette activiteiten behaald van 2.2 miljard Noorse Kronen, dat komt neer op zo'n 274 miljoen euro. Tegen 1,8 miljard kronen (220 miljoen euro) vorig jaar in hetzelfde kwartaal. Inclusief winst uit inmiddels verkocht bedrijfsonderdelen lag de winst een jaar eerder op 290 miljoen euro. Dit heeft de Noorse oliemaatschapppij maandag bekendgemaakt. Per aandeel steeg de winst van 7,00 kronen (0,86 euro) tot 8,70 kronen (1,07 euro).
De omzet nam toe van 31,4 miljard kronen (3,86 miljard euro) tot 38,3 miljard kronen (4,71 miljard euro). De betere resultaten waren volgens Norsk Hydro te danken aan de hogere olieprijzen en betere aluminium markten. Norsk Hydro realiseerde een gemiddelde olieprijs van 34,70 dollar per vat in het tweede kwartaal van 2004 tegen 25,50 dollar een jaar eerder. Het concern produceerde 569.000 vaten olie per dag in het tweede kwartaal van 2004 tegen 484.000 een jaar eerder.
Norsk Hydro verwacht dat de olieprijzen de komende maanden op een hoog niveau zullen blijven door een voortgezette sterke vraag in de wereld, capaciteitstekorten en lage voorraadniveau's. Door onderhoud en seizoensfluctuaties verwacht het concern een lagere olie- en gasproductie in de tweede helft van het jaar.

Norsk Hydro kondigde tevens een nieuwe joint venture met Wintershall betreffende exploratie en productie in Libië aan.
Kjetil Solbraekke, hoofd business development van Hydro Oil & Energy, zei dat Hydro in deze overeenkomst als operator zal optreden voor offshore en Wintershall voor onshore.
De joint venture betreft in eerste instantie de Libische EPSA-4 licentieronde. Later zullen wellicht ook exploratieprojecten offshore voor de Middellandse Zee kust van Libië en in het Sirte bassin ten oosten van Tripoli volgen. Hydro heeft het laatste half jaar diverse projecten in Noord-Afrika in overweging gehad, aldus Solbraekke. Deze overeenkomst is het resultaat en zou kunnen leiden tot uitbreiding van de activiteiten in Libië.
Hydro opende in 1996 een kantoor in Libië en neemt deel aan olieproductie op land in het Mabruk veld in Noord Libië en in het Muzuk bassin in de Sahara woestijn.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.