nieuws

Wintershall aast op olieveld van de NAM

Publicatie

24 mrt 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

KASSEL – Wintershall toont grote interesse voor overname van het Drentse olieveld Schoonebeek. De NAM heeft de concessie momenteel in handen, maar lijkt niet bereid die af te staan. 'De NAM moet boren of het veld afstaan', meent Reinier Zwitserloot, de Nederlandse bestuursvoorzitter van Wintershall.
Wintershall wil in Nederland groeien. Aan de ene kant door overnames zoals vorig jaar door de acquisitie van Clyde Nederland en aan de andere kant door te exploratie en exploitatie van kleinere velden die niet langer de interesse hebben van grote olieconcerns. Een van deze velden waar Wintershall op aast, is het olieveld Schoonebeek aan de grens met Duitsland, zo bleek dinsdag voorafgaande aan de presentatie van de jaarcijfers in het Duitse Kassel.
Volgens schattingen van Wintershall bevat het Duitse olieveld Emlichheim circa 33 miljoen ton aardolie. In het Nederlandse veld Schoonebeek zou volgens berekeningen ten minste 153 miljoen ton olie zitten. Van deze vele tonnen olie heeft de NAM tot nu toe 16% naar boven gehaald. Met de hedendaagse technieken kan tot 70% van de aardolie in een veld naar boven worden gehaald.
De concessie voor het Nederlandse veld Schoonebeek is in handen van de NAM (50% eigendom Shell,50% ExxonMobil). De NAM lijkt niet bereid het olieveld aan Wintershall af te staan. 'We bestuderen momenteel of we de activiteiten in Schoonebeek opnieuw opstarten', zegt NAM-woordvoerder Reinier Treur desgevraagd. 'Wat de technische haalbaarheid betreft, ziet het er goed uit, de financiƫle haalbaarheid bekijken we momenteel nog.' Nog dit jaar verwacht de NAM een beslissing te kunnen nemen over de toekomst van Schoonebeek.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.