nieuws

Yukos in productieproblemen door geldgebrek

Publicatie

13 jan 2005

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

AMSTERDAM – Yukos, vorig jaar nog Ruslands grootste olie-exporteur, kampt deze maand met productieproblemen als gevolg van een gebrek aan liquide middelen. De olieproductie van Yuganskneftegaz, die momenteel in stand wordt gehouden door Rosneft-managers, daalde in de eerste tien dagen van januari met 0,8 procent tot circa een miljoen vaten per dag.
Yuganskneftegaz is goed voor circa elf procent van de Russische olieproductie. Dat is meer dan de productie van Opec-lid Indonesiƫ. Volgens een Yukos-woordvoerder kampen ook Samaraneftegaz en Tomskneft, kleinere producenten waarin Yukos een meerderheidsbelang heeft, met productieproblemen.
Het Russische staatsolieconcern Rosneft ontkende woensdag op de hoogte te zijn van de productieproblemen. Rosneft-managers zijn zojuist teruggekeerd van vakantie en pogen de productie bij Yuganksneftegaz te stabiliseren. Volgens een woordvoerder zijn productiegegevens op zijn vroegst begin volgende week bekend.
Woensdag liet Yukos-grootaandeelhouder Michael Chodorkovski via zijn advocaat weten dat hij zijn meerderheidsbelang van 59,5% heeft overgedaan aan zijn zakenpartner Leonid Nevzlin, die in ballingschap buiten Rusland verblijft. Dit belang vertegenwoordigt een waarde van ongeveer negenhonderd miljoen dollar. 'Na de verkoop van Yuganskneftegaz draag ik geen verantwoordelijkheid meer voor de resterende Yukos-onderdelen', aldus de verklaring van Chodorkovski. 'Mijn toekomst zie ik , zoals eerder aangegeven, in sociale activiteiten en de opbouw van een civil society.'
De transactie vond plaats vlak na de omstreden veiling op 19 december, waarbij Yukos' productiebedrijf Yuganskneftegaz uiteindelijk voor 9,4 miljard euro in handen kwam van het staatsolieconcern Rosneft. Op die dag werden alle rechten op het 59,5 procent-belang in de Menatep-groep automatisch overgezet van Chodorkovski naar Nevzlin. Menatep is een investeringsvehikel met een controlerend belang van 61 procent in Yukos. Volgens een andere Russische oligarch in ballingschap Boris Berezovsky luidt de aandelenoverdracht mogelijk het einde in van de ontmanteling van het Yukos-concern.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.