nieuws

Yukos mag Siberisch olieveld behouden

Publicatie

4 feb 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

MOSKOU – Eindelijk was er goed nieuws voor Yukos. Vandaag gaven de autoriteiten aan dat het Russische oliebedrijf een belangrijk bezit mag behouden. De nieuw aangestelde Russische minister van grondstoffen, Yury Trutnev, zei dat er geen serieuze overtredingen in de licenties van Yukos gevonden waren die de olievelden in west Siberië betreffen. Yukos hoeft daar dus niet weg, aldus de minister.
Trutnev’s uitspraken komen na maanden van onderzoeken naar Yukos. Hierdoor ontstond de vrees dat Yukos een aantal olievelden zou moeten afstaan. Andere grote concerns vreesden ook voor hun bezit omdat de eigendomsrechten ter discussie waren komen te staan. Trutnev zei ook dat zijn ministerie actie gaat ondernemen tegen het oliebedrijf Surgutneftegaz, dat aanspraak maakt op het Talakan veld in de republiek Yakutia, nadat een locale autoriteit had verklaard dat Yukos niet de rechtmatige eigenaar was. Surgutneftegaz heeft een fractie van de prijs geboden die Yukos bereid was te betalen. Trutnev wil nu een nieuwe veiling voor de olievelden.
Hoe dan ook, het goede nieuws voor het bedrijf kwam tegelijk met het bericht dat de aanklagers zeiden dat grootaandeelhouders van Yukos Michail Chodorkovski en Platon Lebedev aangeklaagd zullen worden voor lidmaatschap van een criminele organisatie. Dit maakt zware straffen mogelijk tegen de twee, inclusief in beslag name van bezittingen. Een analist van de Moskouse makelaar stelde het als volgt: ‘Koop Yukos, verkoop Chodorkovski’.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.