nieuws

Yukos vraagt uitstel van betaling aan in VS

Publicatie

15 dec 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

MOSKOU – Het belaagde Russische olieconcern Yukos heeft faillissement in de Verenigde Staten aangevraagd en probeert via een gerechtelijke uitspraak uitstel of afstel af te dwingen van geplande veiling van zijn meerderheidsbelang in de productiemaatschappij Yuganskneftegaz. Als deze gedwongen verkoop doorgaat, dan wordt Yukos feitelijk opgebroken. Het faillissement is dinsdag aangevraagd in het Texaanse Houston, maakte Yukos woensdag bekend.
Volgens de Russische autoriteiten is de verkoop van Yuganskneftegaz noodzakelijk, wil Yukos een miljardenaanslag van de Russische fiscus kunnen voldoen. De fiscus heeft Yukos over 2000-2002 aangeslagen voor een bedrag van 14,1 miljard euro. De aanslag over 2003 bedraagt ruim 4,5 miljard euro. De investeringsbank Dresdner Kleinwort Wasserstein heeft Yuganskneftegaz getaxeerd op tussen de 11,5 en 13,6 miljard euro.
Beleggers zijn bang dat de belangrijkste dochteronderneming van Yukos voor een prijs ver beneden de werkelijke waarde van de hand wordt gedaan aan een koper die het Kremlin welgezind is. Aangenomen wordt dat de actie van de Russische fiscus onderdeel is van een campagne van het Kremlin om de oprichter van Yukos, Michail Chodorkovski, te straffen voor zijn politieke ambities.
Chodorkovski nam enkele weken na zijn arrestatie op verdenking van fraude en belastingontduiking vorig jaar oktober ontslag, waarna de gehele top van Yukos een nieuwe bezetting kreeg. De meeste Russische leden van de oorspronkelijke directie zitten in het buitenland om vervolging te ontlopen.
Als gevolg van de juridische campagne is Yukos, ooit het succesvolste en meest winstgevende bedrijf van Rusland, 90 procent van zijn oorspronkelijke waarde kwijt.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.