nieuws

Yukos vreest faillissement bij verkoop Yuganskneftegas

Publicatie

22 jul 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

MOSKOU – Yukos stelt opnieuw dat het bedreigd wordt met faillissement. Afgelopen maandag kondigde de Russische regering aan dat het het bedrijfsonderdeel Yuganskneftegas wil verkopen. Als dat gebeurt, stelt het management van het bedrijf, dan ziet zij zich genoodzaakt tot het aanvragen van een faillissement.
Volgens topman Steven Theede kan het bedrijf het met 900 miljoen dollar aan kasmiddelen tot midden augustus uitzingen. Productiebedrijf Yuganskneftegas vormt het hart van Yukos. Yukos blijft volhouden dat het de belastingschulden binnen een 'redelijke termijn' kan betalen. Mits het olie kan blijven produceren en verkopen. Het grootste Russische oliebedrijf is bovendien van mening dat een verkoop van Yuganskneftegas buiten alle proporties is. Het bedrijfsonderdeel zou een waarde van 30,4 miljard dollar vertegenwoordigen, terwijl de belastingaanslag over 2000 slechts een negende van dit bedrag is. Yukos zegt niets te weten over potentiƫle kopers. Het bedrijf blijft hopen op een oplossing die acceptabel is voor zowel Yukos als de Russische autoriteiten en waarbij het niet tot een faillissement gedreven wordt.
Volgens een analist is een faillissement voor Yukos op korte termijn gunstig, omdat het bedrijf daarmee wordt beschermd tegen crediteuren en het waardeverlies van bezittingen.
Na de persconferentie zakte de koers van Yukos op de beurs in Moskou nog eens veertien procent. In drie dagen tijd zijn de aandelen al dertig procent minder waard geworden, waarmee ruim zes miljard dollar aan beurswaarde is verdwenen.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Neste investeert 1,9 miljard in nieuwe Rotterdamse fabriek

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.